Teksasā aizliedz abortu no sestās grūtniecības nedēļas (3)

Papildināts
TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Joel Martinez/AP/Scanpix

ASV Teksasas štatā trešdien stājies spēkā aizliegums veikt abortu jau no grūtniecības sestās nedēļas. Likumā nav paredzēti izņēmumi attiecībā uz izvarošanas vai incesta gadījumiem.

ASV Teksasas štata gubernators Gregs Abots likumu parakstīja maijā. Ar likuma spēkā stāšanos Teksasa kļuvusi par ASV štatu, kurā ir vieni no stingrākajiem abortu jomas likumiem.

Abortu pretinieki Savienotajās Valstīs guvuši nozīmīgu uzvaru, jo Augstākā tiesa trešdienas vakarā noraidīja steidzamības kārtā iesniegto prasību bloķēt likumu, kas faktiski liedz jebkādas tiesības uz grūtniecības pārtraukšanu.

Lēmums tika pieņemts ar nelielu vairākumu, par to balsojot pieciem no deviņiem tiesnešiem.

Augstākās tiesas priekšsēdētājs Džons Robertss, kas tiek uzskatīts par mēreni noskaņotu konservatīvo, pieslējās trim liberālajiem tiesnešiem, ļaujot noprast, ka viņš būtu atbalstījis šī "bezprecedenta" likuma bloķēšanu, kamēr tā atbilstība konstitūcijai netiks izvērtēta pēc būtības.

Liberāli noskaņotā tiesnese Sonja Sotomajore izteikusies atklātāk, paziņojot, ka konservatīvais vairākums izlēmis "paslēpt galvu smiltīs", izliekoties neredzam "atklāti antikonstitucionālu likumu, kas izstrādāts, lai liegtu sievietēm baudīt savas konstitucionālās tiesības".

Amerikas Pilsonisko brīvību savienība (ACLU), organizācija "Planned Parenthood" un Reproduktīvo tiesību centrs un citas grupas pirmdien iesniedza tiesā lūgumu apturēt likuma spēkā stāšanos.

"Aptuveni 85% līdz 90% cilvēku, kas Teksasā veic abortu, ir stāvoklī vismaz sešas nedēļas, kas nozīmē, ka šis likums aizliegtu gandrīz visus abortus štatā," norādīja ACLU.

Līdzīgus likumus pieņēmuši vismaz desmit citi ASV štati, aizliedzot aborta veikšanu no brīža, kad ir saklausāmi sirdspuksti, kas parasti ir ap sesto grūtniecības nedēļu. Taču tiesas atcēlušas visus šos likumus, jo tie pārkāpj ASV Augstākās tiesas spriedumu lietā "Roua pret Veidu", ar kuru atļauts veikt abortu, ja vien embrijs vēl nav spējīgs izdzīvot ārpus mātes miesām, kas parasti ir ap 22-24 nedēļu.

Teksasas likums ir citādāks, jo ļauj sabiedrībai, ne tikai amatpersonām, gādāt par to, lai likums tiek ievērots.

Teksasas likums "rada atlīdzības medību shēmu, kas mudina plašāku sabiedrību ierosināt (..) tiesas prāvas pret ikvienu, kurš, viņuprāt, ir pārkāpis aizliegumu," norādīja ACLU.

"Ikviens, kurš veiksmīgi iesūdz tiesā veselības centra darbinieku, abortu veicēju vai jebkuru personu, kas palīdz kādam veikt abortu pēc sešām nedēļām, tiks apbalvots ar vismaz 10 000 ASV dolāru, kas jāmaksā iesūdzētajai personai," teikts ACLU paziņojumā.

"Abortu pretinieku grupas Teksasā jau ir izveidojušas tiešsaistes forumus, kuros cilvēki tiek aicināti iesūdzēt tiesā ikvienu, kas, viņuprāt, pārkāpj likumu, un mudina cilvēkus iesniegt "anonīmas ziņas" par ārstiem, klīnikām un citiem, kas pārkāpj likumu," norādīja ACLU.

Reproduktīvo tiesību centra prezidente Nensija Nortupa sacīja, ka Teksasas likums piespiedīs sievietes pandēmijas vidū doties uz citiem štatiem, lai saņemtu konstitūcijas garantēto veselības aprūpi.

"Daudzas to nevarēs atļauties. Tas ir nežēlīgi, bezatbildīgi un nelikumīgi," uzsvēra Nortupa.

Augstākā tiesa grasās šo lietu izskatīt rudenī. Aplūkots tiks arī Misisipi likums, ar kuru aizliegts veikt abortu pēc 15 grūtniecības nedēļas, izņemot ārkārtējā medicīniskā situācijā un smagu embrija deformāciju gadījumos.

Šī būs pirmā abortu jomas lieta, ko Augstākā tiesa izskatīs pēc tam, kad eksprezidents Donalds Tramps tiesā nostiprinājis konservatīvo vairākumu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu