"Islāma valsts" "bītls" tiesā atzīst vainu gūstekņu slepkavībās (3)

TVNET/LETA/Reuters
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Par bītliem iesauktās teroristu organizācijas "Islāma valsts" Sīrijas šūniņas loceklis Lielbritānijā dzimušais Aleksanda Kotijs ceturtdien ASV tiesā atzinis vainu kriminālapsūdzībās, arī letālā ķīlnieku sagrābšanā un sazvērestībā, lai atbalstītu teroristus.

Londonā dzimušais Kotijs ir viens no diviem "Islāma valsts" "bītliem", ko ASV bruņotie spēki Irākā turēja apcietinājumā pirms nogādāšanas Savienotajās Valstīs, lai tur tiesātu par terorismu.

Tiesā Virdžīnijas štata Aleksandrijā ASV apgabala tiesneša Tomasa Selbija Elisa priekšā Kotijs atzina vainu ASV žurnālistu Džeimsa Folija un Stīvena Satlofa, kā arī palīdzības misijas darbinieku Keilas Milleres un Pītera Kasiga slepkavībās.

Par šīm apsūdzībām potenciāli draud nāvēs sods, tomēr ASV amatpersonas apliecinājušas britiem, ka ASV prokurori Kotijam nepieprasīs nāvessodu.

Kā sacīja tiesnesis Eliss, ASV un britu varasiestāžu provizoriskā vienošanās paredz, ka Kotijs pēc 15 cietumā pavadītajiem gadiem tiks nodots Lielbritānijai.

Ņemot vērā, ka Kotijs piekritis mūža ieslodzījumam bez tiesībām uz apžēlošanu, ja sods, ko viņš izcietīs Lielbritānijā, kaut kādu iemeslu dēļ būs mazāks nekā mūža ieslodzījums, Kotijs piekritis "pārsūtīšanai atpakaļ uz ASV, lai izciestu soda atlikušo daļu", pavēstīja ASV Tieslietu ministrija.

Kotijs bija Lielbritānijas pilsonis, bet britu valdība viņam pilsonību atņēma.

Viņš bija viens no četriem dalībniekiem "Islāma valsts" teroristu šūniņā, kas tās dalībnieku britu akcenta dēļ tika iesaukta par bītliem.

Šūniņas dalībnieki piedalījās video, kuros redzama galvas nociršana ārvalstu gūstekņiem. "Islāma valsts" šos video publicēja tīmeklī.

"Islāma valsts" vēl salīdzinoši nesen kontrolēja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, arī vairākas lielas pilsētas, kur centās ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludināja tur "kalifātu" un pastrādāja neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Pēc vairākām sekmīgām operācijām abās valstīs džihādistu kalifāts tika sakauts.

"Islāma valsts" cenšas nostiprināties Lībijā un Afganistānā, kā arī uzņēmusies atbildību par teroraktiem Eiropā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu