Rietumu medijiem uzbrūk prokrieviski "troļļi" (7)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Rietumu mediju mājaslapām uzbrūk prokrieviski troļļi, lai izplatītu propagandu un dezinformāciju, kas nāk par labu Kremļa interesēm, liecina pirmdien publiskots britu universitātes pētījums.

Kārdifas universitātes Noziedzības un pētniecības drošības institūts paziņoja, ka guvis pierādījumus no 32 lieliem ziņu izdevumiem 16 valstīs, kuriem uzbrukts, manipulējot ar to lasītāju komentāru sadaļu.

Šo mediju vidū ir Lielbritānijas laikraksti "Daily Mail", "Daily Express" un "The Times", ASV mediji "Fox News" un "Washington Post", Francijas laikraksts "Le Figaro", Vācijas mediji "Der Spiegel" un "Die Welt" un Itālijas laikraksts "La Stampa".

Pētnieki norādīja, ka ir atklājuši 242 Krievijas tēmai veltītus rakstus, pie kuriem tika publicēti provokatīvi prokrieviski vai pret Rietumiem vērsti komentāri.

Izdevumi krievu valodā pēc tam izmantoja komentārus kā pamatu citiem rakstiem, lai vedinātu lasītājus domāt, ka Rietumos pastāv plašāks atbalsts Krievijas politikai un Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam.

Pētnieki norādīja, ka šāda taktika biežāk izmantota kopš 2018.gada.

Kārdifas universitātes Noziedzības un pētniecības drošības institūta direktors Mārtins Inness norādīja, ka troļļošanas operācijas bijušas ievērojamas, spriežot pēc to mēroga un izpildījuma.

"Nolaupot Rietumu plašsaziņas līdzekļu komentāru sadaļas, bijis iespējams pasniegt savu propagandu kā norādi uz plaši izplatītu viedokli," viņš piebilda.

"Rietumu plašsaziņas līdzekļi, kurus mēs pētījām, ir īpaši neaizsargāti pret šāda veida manipulācijām, un nav veikti drošības pasākumi, lai novērstu, atturētu vai atklātu šāda veida darbības," sacīja Inness.

"Troļļi spējuši viegli pārslēgties starp personām un identitātēm," viņš piebilda.

Pētnieki izmantoja datu zinātnes atpazīšanas un noteikšanas metodes, kas norādīja uz organizētu kampaņu ar aizdomīgiem kontu profiliem, kas atkārtoti maina savu personību un atrašanās vietu.

Lielbritānijas ārlietu ministrs Dominiks Rābs sacīja, ka Lielbritānija un tās sabiedroti cīnās pret Kremļa troļļiem, kas izplata melus.

"Šis ziņojums izgaismo draudus mūsu demokrātijai, ko rada Krievijas valsts atbalstītā dezinformācija internetā," sacīja ministrs.

Ziņojumā teikts, ka ir pierādījumi par koordināciju starp Krievijas valstij piederošajiem plašsaziņas līdzekļiem, tiem, kuri agrāk izplatījuši dezinformāciju, un izdevumiem, kurus Rietumu izlūkdienesti identificējuši kā saistītus ar Krievijas drošības dienestiem.

Inness sacīja, ka, ņemot vērā potenciālu ietekmēt sabiedrisko domu, ir svarīgi, lai mediju uzņēmumi, kuriem ir mājaslapas ar komentāru nodaļām, ir caurspīdīgāks par veidiem, kādos cīnās dezinformāciju, un dara vairāk, lai to novērstu.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu