ASV delegācija Katarā sāk Afganistānas krīzes sarunas (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens un aizsardzības ministrs Loids Ostins otrdien Katarā sākuši sarunas ar šīs valsts līderiem, cenšoties pasteidzināt evakuāciju no Afganistānas, kur varu pārņēmusi radikālo islāmistu kustība "Taliban".

Jau pirmdien ASV prezidenta Džo Baidena administrācijas drošības komandas vadošajām amatpersonām bija kopīgas vakariņas ar Kataras emīru šeihu Tamimu bin Hamadu at Tani.

Otrdien Ārlietu ministrijā viņi tiekas ar Kataras kolēģiem.

Sarunās ar emīru Blinkens cildinājis "Kataras ārkārtīgo atbalstu, lai sekmētu ASV pilsoņu, mūsu partneru un citu riskam pakļauto afgāņu drošu tranzītu", pavēstīja ASV Valsts departaments.

Gaidāms, ka Blinkens un Ostins runās ar Kataru par tās, kā arī Turcijas centieniem atjaunot Kabulas lidostu, lai varētu notikt evakuācija, kā arī ierasties lidmašīnas ar humānās palīdzības kravām.

Katara bija tranzītpunkts pusei no vairāk nekā 120 000 cilvēku, kas ASV militārās misijas pēdējās dienās tika evakuēti no Afganistānas.

Katara ir talibu starptautiskā diplomātiskā bāze, tomēr Blinkena palīgi norādījuši, ka valsts sekretārs ar talibiem Katarā tikties neplāno.

Vašingtona šobrīd nogaida un par sadarbības līmeni spriedīs pēc tam, kad būs redzama grupējuma darbība, esot pie varas.

ASV pirmdien sekmējušas četru amerikāņu evakuāciju no Afganistānas pa zemes ceļu. Tā bija pirmā Vašingtonas organizētā izceļošana kopš armijas izvešanas.

Kā apliecināja Valsts departamenta amatpersona, talibi par šo operāciju ir zinājuši, bet nav iejaukušies.

Blinkens otrdien preses konferencē Katarā pavēstīja, ka talibi atkārtoti apliecinājuši, ka ļaus afgāņiem brīvi pamest valsti.

Noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi augustā izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrāba teju visu valsts teritoriju, bet 15.augustā viņu rokās krita arī galvaspilsēta Kabula.

Vienīgā Afganistānas province, kas nebija nonākusi talibu kontrolē, līdz pat pēdējam laikam bija Pandžšīra, bet talibu vadība pirmdien paziņoja, ka islāmistu kustība ieņēmusi arī šo provinci.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu