Diviem Čehijas pilsoņiem par karošanu Donbasā piespriež 20 gadus cietumā (7)

Papildināts
LETA/DW
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: SIPA/Scanpix

Diviem Čehijas pilsoņiem par karošanu Austrumukrainā kopā ar prokrievisko kaujinieku grupējumiem piespriesti 20 gadi cietumā, trešdien vēsta Čehijas ziņu aģentūra ČTK.

Plzeņā reģionālā tiesa trešdien atzina 27 gadus veca vīrieša vainu apsūdzībās par piedalīšanos teroraktos un noziedzīgas organizācijas atbalstīšanā.

Viņa advokāts solījis spriedumu pārsūdzēt.

Arī otram vīrietim, kas tika tiesāts aizmuguriski, Prāgas tiesa otrdien piesprieda 20 gadus cietumā.

Čehijas ziņu portāli vēsta, ka Prāgā notiesātā vārds ir Jirži Urbāneks.

Atbilstoši apsūdzībām abi vīrieši 2015.gadā piedalījušies kaujās Ukrainas austrumos un tad par to lielījušies draugiem sociālajos medijos.

Urbāneka lieta tika izskatīta aizmuguriski, jo apsūdzētais tiek meklēts. Spriedumu var pārsūdzēt.

Pēc izmeklētāju versijas, 48 gadus vecais Urbāneks 2015.gada sākumā caur Kipru nokļuvis Ukrainas austrumos, kuru viņu ekipējuši un apbruņojuši Maskavas uzturētie kaujinieki. Pēc tam viņš piesaistīts dažādiem darbiem, tostarp rakt tranšejas, un līdz vismaz 2018.gadam piedalījies karadarbībā.

Urbāneks savu darbību nav slēpis, par ko liecina arī viņa profils "Facebook", kur viņš skaidri saka, ka karojis kaujinieku pusē, kā arī viņa fotogrāfijas no kaujas pozīcijām.

izmeklētāji uzskata, ka Urbāneku galvenokārt vadījuši finansiāli motīvi. Līdz šim Urbāneks ticis Čehijā tiesāts 13 reizes, galvenokārt par zādzībām un laupīšanu.

Jūlijā Čehijas apelācijas tiesa piesprieda 21 gadu ilgu cietumsodu Baltkrievijas pilsonim Aleksejam Fadejevam par piedalīšanos karadarbībā Austrumukrainā Krievijas uzturēto kaujinieku bandu sastāvā, atzīstot viņu par vainīgu terorismā.

41 gadu vecais Fadejevs ilgstoši dzīvojis Čehijā, bet laikā no 2014.gada oktobra līdz 2016.gada maijam daudzkārt braucis uz Donbasu ar mērķi pievienoties bruņotajām bandām, kas iesaistītas karadarbībā ar Ukrainu. Viņš dienējis formējumos, kas pakļauti vienai no teroristu pašpasludinātajām "republikām".

Pirmās instances tiesa Fadejevam bija piespriedusi četrarpus gadu cietumsodu, jo tiesnese toreiz atzina, ka viņš neesot piedalījies karadarbībā un veicis tikai atbalsta funkcijas.

Taču prokuratūra šo spriedumu pārsūdzēja.

Fadejeva aizstāvība apgalvoja, ka apsūdzības esot atceļamas, jo viņš neesot piedalījies kaujās un esot devies uz Ukrainu, lai "aizstāvētu mierīgos iedzīvotājus".

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu