Ķīna slavē "anarhijas beigas" Afganistānā (1)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ķīnas ārlietu ministrs Vans Ji
Ķīnas ārlietu ministrs Vans Ji Foto: AFP / Scanpix

Ķīna trešdien pauda gandarījumu, ka Afganistānā ar jaunas valdības izveidi beigušās "trīs anarhijas nedēļas", vienlaikus solot 31 miljonu dolāru tūlītējā palīdzībā, kā arī aicinot kustību "Taliban" atjaunot kārtību.

Ķīna iepriekš pārmetusi ASV, ka aiziešana no Afganistānas bijusi slikti plānota un notikusi steigā. Trešdien Pekina norādīja, ka jaunā valdība sekmēs stabilitātes iestāšanos.

"Ķīna par ļoti svarīgu uzskata "Taliban" paziņojumu par pagaidu valdības izveidi un nozīmīgāko personāliju izraudzīšanos," preses brīfingā sacīja Ārlietu ministrijas pārstāvis sakariem ar presi Vans Veņbiņs.

"Ar to Afganistānā noslēgušās vairāk nekā trīs anarhijas nedēļas, un tas ir nepieciešams solis, lai atjaunotu kārtību un atjaunotu valsti."

Ķīnas ārlietu ministram Vanam Ji bijusi virtuāla tikšanās ar Pakistānas, Irānas, Tadžikistānas, Uzbekistānas un Turkmenistānas kolēģiem. Visām šīm valstīm ir robeža ar Afganistānu.

Viņš apsolīja palīdzību 31 miljona dolāru apjomā - pārtiku, ziemas piegādes, trīs miljonus vakcīnu un citus medikamentus.

"Kad būs atbilstoši drošības un citi apstākļi, Ķīna vēlas palīdzēt Afganistānai īstenot projektus, kas sekmētu cilvēku dzīves apstākļu uzlabošanos," piebilda Vans.

Kaimiņvalstīm jāuzņemas galvenā loma centienos vadīt "Taliban", lai tiku "veidota plaša un ietveroša politiskā struktūra, īstenota mērena un stabila iekšpolitika un ārpolitika" un "novilkta skaidra līnija pret teroristu spēkiem".

Stabila un atsaucīga valdība Kabulā pavērtu Ķīnai ekonomikās iespējas, arī paplašināt tās vērienīgo ārzemju infrastruktūras projektu "Joslas un ceļa iniciatīva", norāda analītiķi.

Talibi Ķīnā varētu saskatīt svarīgu ekonomiskā atbalsta avotu un potenciāli arī svarīgu sabiedroto.

Noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi augustā izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrāba teju visu valsts teritoriju, bet 15.augustā viņu rokās krita arī galvaspilsēta Kabula.

Vienīgā Afganistānas province, kas nebija nonākusi talibu kontrolē, līdz pat pēdējam laikam bija Pandžšīra, bet talibu vadība pirmdien paziņoja, ka islāmistu kustība ieņēmusi arī šo provinci.

Pēc varas sagrābšanas talibi solīja izveidot iekļaujošu valdību, kurā būtu pārstāvētas dažādās Afganistānas etniskās grupas, taču, pēc visa spriežot, no šī solījuma atkāpušies. Visi ieceltie valdības ministri ir "Taliban" locekļi un lielākā daļa ir puštunu tautības.

Talibi arī solīja iekļaut valdībā sievietes, tomēr arī tas nav noticis.

Eiropas Savienība (ES) jau norādījusi, ka jaunā pagaidu valdība nav uzskatāma par ietverošu un pārstāvniecisku.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu