ASV bažījas, ka "Al Qaeda" atkal mēģinās nostiprināties Afganistānā (2)

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins
ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins Foto: AFP / Scanpix

Ekstrēmistu grupējums "Al Qaeda", kas pirms 20 gadiem izmantoja Afganistānu kā bāzi, lai sarīkotu uzbrukumus ASV, var atkal mēģināt nostiprināties Afganistānā, kur pēc Savienoto Valstu spēku aiziešanas pie varas atkal nonākusi islāmistu kustība "Taliban", ceturtdien sacīja ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins.

ASV ir gatavas novērst "Al Qaeda" atgriešanos Afganistānā, kas varētu apdraudēt Savienotās Valstis, runājot ar žurnālistiem Kuveitā, sacīja ministrs.

"Visa sabiedrība zināmā mērā vēro, lai redzētu, kas notiks, un vai "Al Qaeda" ir spējas atjaunoties Afganistānā," viņš sacīja.

""Al Qaeda" [un grupējuma "Islāma valsts"] daba ir tāda, ka tie vienmēr mēģina atrast telpu, kur augt un atjaunoties, vai tas būtu šeit, vai tas ir Somālijā, vai tas ir jebkurā citā nepārvaldītā telpā. Es uzskatu, ka tāda ir šīs organizācijas daba."

Izsakoties par iespēju, ka "Al Qaeda" atkal nākotnē varētu izmantot Afganistānu kā savu bāzi, ASV ministrs sacīja: "Mēs esam brīdinājuši "Taliban" - mēs sagaidām, ka viņi nepieļaus, ka tas notiek."

2020.gada februāra līgumā ar Trampa administrāciju talibi solīja neatbalstīt "Al Qaeda" vai citus ekstrēmistu grupējumus, kas varētu apdraudēt ASV.

Tomēr ASV uzskata, ka "Taliban" uztur saites ar "Al Qaeda", un daudzas pasaules valstis, arī Persijas līča valstis, bažījas, ka talibu atgriešanās pie varas var pavērt durvis "Al Qaeda" ietekmes atjaunošanai.

Noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi augustā izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrāba teju visu valsts teritoriju, bet 15.augustā viņu rokās krita arī galvaspilsēta Kabula.

Vienīgā Afganistānas province, kas nebija nonākusi talibu kontrolē, līdz pat pēdējam laikam bija Pandžšīra, bet talibu vadība pirmdien paziņoja, ka islāmistu kustība ieņēmusi arī šo provinci.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu