"Tokyo city" pārmet VID uzņēmuma darbinieku sociālo iemaksu atņemšanu (11)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Sabiedriskās ēdināšanas uzņēmums "Tokyo City"
Sabiedriskās ēdināšanas uzņēmums "Tokyo City" Foto: Zane Bitere/LETA

Valsts ieņēmumu dienests (VID) ir vērsies pret visiem SIA "Tokyo city" darbiniekiem, kopumā atņemot viņiem sociālās iemaksas 130 000 eiro apmērā, lai tādējādi kompensētu trešo pušu uzņēmumu nodokļu parādus, pauda "Tokyo city" kvalitātes kontroles speciāliste Antra Ozoliņa.

Lai atgūtu sociālās iemaksas, "Tokyo city" darbinieki kopīgā vēstulē ir vērsušies pie Valsts prezidenta Egila Levita, Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV), finanšu ministra Jāņa Reira (JV), ekonomikas ministra Jāņa Vitenberga (NA), Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vadītāja Mārtiņa Bondara (AP) un Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vadītāja Krišjāņa Feldmana (JKP), kā arī Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības un Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK).

Ozoliņa atgādināja, ka "Tokyo city" un VID strīds kopš augusta sākuma ir par nodokļu parādu piedziņu no trim uzņēmumiem - SIA "Resto Court", SIA "Stollons" un SIA "Restograd".

Pēc Ozoliņas teiktā, šie trīs uzņēmumi nav saistīti ar "Tokyo city", bet iepriekš, izmantojot franšīzes nosacījumus, darbojās ar analoģisku restorānu nosaukumu. "Tikai izmantotā nosaukuma līdzības dēļ VID no "Tokyo city" pieprasa 10 miljonus eiro par šo trīs uzņēmumu nenomaksātiem nodokļiem. Soda naudu nomaksai VID vienpusēji ir novirzījis arī visas par darbiniekiem veiktās kārtējās sociālās iemaksas par 2021.gada jūliju 130 000 eiro apmērā," viņa klāstīja.

Uzņēmuma vēstulē valsts amatpersonām un organizācijām uzsvērts, ka uzņēmuma darbinieku sociālās iemaksas no VID puses ir nolaupītas un vēstules adresāti lūgti rīkoties "taisnīgi pret godprātīgiem Latvijas nodokļu maksātājiem un atgriezt mūsu sociālās iemaksas par mūsu darba samaksu, ieskaitot tās tam paredzamajiem mērķiem sociālajā budžetā".

Ozoliņa arī atzīmēja - tā kā visi "Tokyo city" restorāni un piegādes dienests kopš 6.septembra ir apturējuši darbu, visiem uzņēmuma darbiniekiem var draudēt palikšana bez darba. "Līdz ar to sociālo iemaksu jautājums cilvēkiem ir īpaši aktuāls šajā starpposmā, ja viņi tiešām kļūs par bezdarbniekiem un būs spiesti meklēt jaunu darbavietu," viņa pauda.

Jau vēstīts, ka VID, veicot nodokļu administrēšanas pasākumus, konstatējis uzņēmumu pāreju starp vairākiem Rīgā strādājošiem uzņēmumiem, tādēļ pieņemts lēmums par nodokļu maksājumu piedziņu vairāk nekā 10 miljonu eiro apmērā.

Konstatējot, ka laika periodā no 2017.gada 22.novembra līdz 2018.gada 30.aprīlim notikusi uzņēmumu pāreja, atbilstoši likuma "Par Valsts ieņēmumu dienestu" 10.panta otrās daļas piekto punktu un likuma "Par nodokļiem un nodevām" 26.panta pirmo un trešo daļu, pieņemts lēmums par nokavēto nodokļu maksājumu piedziņu bezstrīda kārtībā vairāk nekā 10 miljonu eiro apmērā.

"TV3 ziņas" vēstīja, ka nodokļus nav maksājuši uzņēmumi, kuri saimniekojuši "Tokyo City" ēstuvēs.

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka šis restorānu tīkls jau pirms dažiem gadiem nonāca tiesībsargājošo iestāžu redzeslokā par aplokšņu algu maksāšanu.

Uzņēmuma pāreja ir komercsabiedrībā izmantojamo resursu (darbinieku, mantas/aktīvu un citu) pārnešana uz citu komercsabiedrību, turpinot iepriekš veikto saimniecisko darbību, bet jau bez parādu saistībām. Faktiski uzņēmumu pāreja ir visu uzņēmumā ietilpstošo lietu un vērtību pāreja citas komercsabiedrības īpašumā vai lietošanā, kuras ir nepieciešamas patstāvīgās saimnieciskā darbības turpināšanai, saglabājot iepriekšējo identitāti.

Atbilstoši likumam "Par Valsts ieņēmumu dienestu" uzņēmums lēmumu par nokavēto nodokļu maksājumu piedziņu var apstrīdēt VID ģenerāldirektoram septiņu dienu laikā no tā paziņošanas dienas.

Kompānija "Tokyo city" reģistrēta 2017.gada oktobrī, un tās pamatkapitāls ir 2800 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Uzņēmums pieder Krievijas pilsonim Aleksejam Sluzovam. 2020.gadā kompānija strādāja ar 7,059 miljonu eiro apgrozījumu un 473 580 eiro peļņu. Uzņēmuma mājaslapā publiskotā informācija liecina, ka kopumā ir četri "Tokyo city" restorāni.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu