Nevakcinētajiem ieceļotājiem pašizolācija nebūs jāievēro atgriežoties no piecām valstīm (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: frank_peters, Shutterstock.

Bez pašizolācijas pret Covid-19 nevakcinētie iedzīvotāji Latvijā varēs ierasties tikai no piecām Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) valstīm, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) informācija.

Pašizolācija nevakcinētajiem iedzīvotājiem nebūs jāievēro, ierodoties Latvijā no Čehijas, Slovākijas, Ungārijas, Polijas un Vatikāna.

SPKC saskaņā ar Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra datiem aprēķinātais 14 dienu kumulatīvais saslimstības rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju šobrīd Latvijā ir 182,1, bet pirms nedēļas tas bija 115,2. Vidējais saslimstības līmenis EEZ un ES valstu vidū šobrīd ir 187,26.

Igaunijā rādītājs pieaudzis un aizvadītās nedēļas laikā sasniedzis 366,8 (nedēļu iepriekš - 334,4). Savukārt Lietuvas rādītājs pieaudzis no 288,4 līdz 321,5.

Savukārt ārpus ES un EEZ pašizolācija nevakcinētajiem būs jāievēro pēc atgriešanās no Lielbritānijas, Bosnijas un Hercogovinas, Moldovas, Kanādas, Jordānijas un Kataras. "Zaļo" valstu vidū šobrīd ir Saūda Arābija, Dienvidkoreja, Urugvaja, Singapūra, Ukraina, Austrālija, Jaunzēlande, Taivāna, kā arī Makao īpašās pārvaldes apgabals un Honkongas īpašās pārvaldes apgabals.

Iebraucot Latvijā no valsts, kurā 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju pārsniedz 75, obligāti jāievēro 10 dienu pašizolācija. Pašizolācijas laiku var saīsināt, ja septītajā dienā veic atkārtotu testu un tas ir negatīvs. Testa rezultāts jāfiksē testēšanas sertifikātā. Pašizolāciju var neievērot personas ar sadarbspējīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu.

Pašizolāciju var neievērot bērni līdz 12 gadu vecumam (līdz 2021.gada 1.septembrim - arī pārējie nepilngadīgie), kas ceļo kopā ar pieaugušajiem, kuri atbrīvoti no pašizolācijas prasības. Tomēr šādos gadījumos bērni 10 dienas kopš izbraukšanas augsta riska valsts neveido ciešus kontaktus ar personām ārpus savas mājsaimniecības, neapmeklē publiskus pasākumus, bērnu kolektīvus, neizmanto sabiedrisko transportu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu