Kalniete neplāno virzīt savu kandidatūru uz EP priekšsēdētāja amatu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete piedalās apvienības "Jaunā vienotība" rīkotajā Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu rezultātu gaidīšanas pasākumā partijas birojā Z.A. Meierovica bulvārī.
Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete piedalās apvienības "Jaunā vienotība" rīkotajā Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu rezultātu gaidīšanas pasākumā partijas birojā Z.A. Meierovica bulvārī. Foto: Evija Trifanova/LETA

Eiropas Parlamenta (EP) deputāte un Eiropas Tautas partijas (ETP) grupas viceprezidente Sandra Kalniete (JV) neplāno virzīt savu kandidatūru uz EP priekšsēdētāja amatu, pavēstīja politiķe.

EP deputāte atzina, ka viņu uzrunājuši vairāki kolēģi no dažādām valstīm, ko Kalniete uztvērusi kā novērtējumu savam darbam, jo politiķe septiņus gadus ir vadījusi ETP grupas ārlietu jautājumus, būdama grupas priekšsēdētāja vietniece.

"Mans darbs ir novērtēts un tas katram cilvēkam būtu patīkami. Es nopietni apsvēru šo priekšlikumu, izvērtējot visus par un pret, tomēr es to nedarīšu, jo patlaban strādāju pie interesanta un sarežģīta uzdevuma. Es rakstu parlamentāro ziņojumu par ārvalstu iejaukšanos Eiropas Savienības (ES) demokrātiskajos procesos, tai skaitā ar dezinformācijas paņēmieniem," sacīja eiroparlamentāriete.

Viņa atzīmēja, ka darbs pie ziņojuma atrodas noslēdzošajā posmā. Oktobra sākumā Kalnietei ir jāiesniedz ziņojuma projekts pirmajai apspriešanai Īpašajā komitejā attiecībā uz ārvalstu iejaukšanos visos demokrātiskajos procesos ES, tostarp dezinformāciju. Politiķe pieļāva, ka balsojums par ziņojuma kompromisa tekstu varētu notikt vai nu decembra beigās, vai vēlākais - janvārī.

"Ja viss notiks atbilstoši minētajam laika grafikam, ceru, ka par manu ziņojumu EP balsos gaidāmajā plenārsēdē martā. Ņemot vērā dažādās tendences un jaunās tehnoloģijas, uz kuru pamata tās attīstās un nemitīgi mūs apsteidz, es jūtos kā skrienot pakaļ liela ātruma raķetei, lai neko nepalaistu garām un nenokavētu. Es apzinos, ka, kamēr notiks apspriešana un balsošana, atkal būs parādījušies jauni paņēmieni un tehnoloģiskās iespējas, un tas darbs nekad nebeigsies," sacīja Kalniete.

Šonedēļ kļuva zināms, ka ETP frakcijas vadītājs Manfrēds Vēbers atkāpās no sākotnējā plāna janvārī kļūt par EP priekšsēdētāju, kad pašreizējam EP priekšsēdētājam Dāvidam Sasoli, iespējams, vajadzēs atkāpties, kā to paredz 2019.gadā noslēgtā vienošanās starp trim EP frakcijām.

Jautāta, vai partijai bija zināms, ka Vēbers pieņems šādu lēmumu, Kalniete atzīmēja, ka tādi paziņojumi pirms to sniegšanas partijā neapspriež, jo tas ir katra cilvēka personiskais lēmums, ņemot vērā savas iespējas un priekšstatus, kas ir svarīgāk.

Runājot par to, vai Sasoli janvārī būs gatavs pamest amatu, politiķe norādīja, ka pašreizējais EP priekšsēdētājs nav bijis uzdevumu augstumos un nav spējis pareizi un ātri sakārto EP darbu šajos jaunajos un gūtajos apstākļos. Pēc Kalnietes paustā, viņš ir saņēmis diezgan daudz pārmetumu un, viņas ieskatā, ar Sasoli nav apmierināti ne tikai ETP grupas, bet arī citu grupu deputāti. EP deputāte pieļāva, ka viņa kandidatūru neatbalstīs arī citas politiskās grupas, neizslēdzot iespēju, ka Sasoli tomēr mēģinās pretendēt uz šo amatu, bet, nesajūtot gana lielu atbalstu, no šīs ieceres atteiksies.

Jautāta, vai ETP grupā ir sākušās aktīvas sarunas par iespējamiem kandidātiem, Kalniete pavēstīja, ka pagaidām notiek domu apmaiņa. Viņa sacīja, ka ETP ir no sākuma jānolemj, kādi ir termiņi, kad grupai beidzot jāvienojas par to, kurš vai kura būs ETP grupas kandidāts un tas, savukārt, ir ļoti cieši saistīts ar EP vadības lēmumu, kad notiks EP priekšsēdētāja vēlēšanas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu