Žurnālisti atraduši Lavrova mīļāko ar miljoniem eiro vērtiem īpašumiem (71)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: RUSSIAN FOREIGN MINISTRY HANDOUT / EPA

Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu jau daudzus gadus saista ciešas attiecības ar Svetlanu Poļakovu - sievieti, kuras biznesa partneri un radinieki ieguvuši augstus amatus ministrijā un kuras ģimenei pieder aktīvi vairāk nekā miljarda rubļu (11,6 miljonu eiro) apmērā, vēsta pētnieciskās žurnālistikas projekts "Važnije istoriji".

Lavrovs ir 71 gadu vecs. Viņa karjera aizsākās 1971.gadā PSRS vēstniecībā Šrilankā, un kopš tā laika viņš nav pametis diplomātisko dienestu. No 1994. līdz 2004. gadam Lavrovs vadīja Krievijas pastāvīgo pārstāvniecību ANO, bet pēc tam kļuva par Krievijas ārlietu ministru. Šajā amatā viņš atrodas jau 17 gadus.

Krievijas Ārlietu ministrijas mājaslapā publicētā informācija liecina, ka viņš ir precējies. Ikgadējā ieņēmumu deklarācijā viņš uzrāda arī sievas ienākumus. Pēdējo piecu gadu laikā pāra oficiālie ienākumi ir apmēram astoņi līdz desmit miljoni rubļu (93 000 līdz 116 000 eiro), taču izdevums "Insider" pagājušogad ziņoja, ka Lavrovam pieder nekustamais īpašums 600 miljonu rubļu (6,9 miljonu eiro) vērtībā.

Tomēr tas nobāl salīdzinājumā ar īpašumu, kas pieder "Krievijas Ārlietu ministrijas darbiniecei" Svetlanai Poļakovai, kā viņa raksturota oficiālajos avotos.

"Važnije istoriji" par Poļakovu uzzināja no kāda informācijas avota ministrijā, kurš apgalvoja, ka Poļakovu ar Lavrovu saistot ļoti ciešas attiecības un ka viņai esot liela ietekme Krievijas Ārlietu ministrijā. Vairāki Poļakovai pietuvināti cilvēki tikuši iecelti svarīgos amatos. Piemēram, par ministrijas administratīvo lietu vadītāja vietnieku kļuva Romans Saduļins, kurš kopā ar Poļakovu vadīja Krievijas Ārlietu ministrijas Diplomātiskās akadēmijas telpās esošo restorānu "Konsul". Savukārt Poļakovas mirušā brāļa atraitnei Jekaterinai Vadjajevai tika uzticēts amats ministrijas struktūrā, nodarbojas ar diplomātu apkalpošanu Maskavā, kā arī iznomā ministrijas nekustamos īpašumus. Vadjajeva savulaik vadīja restorānu Maskavas centrā, kas īrēja telpas Krievijas Ārlietu ministrijai piederošā ēkā un 2018.gadā pēc nomas līguma laušanas palika parādā 4,5 miljonus rubļu (52 000 eiro). Parāds līdz šim nav dzēsts.

Foto: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/Scanpix

"Važnije istoriji" žurnālistiem izdevās noskaidrot Poļakovas tālruņa numuru.

Pārbaudot to īpašā lietotnē, atklājās kas pārsteidzošs - vairāki cilvēki savos telefonos šo numuru saglabājuši ar vārdu "Svetlana Lavrova".

Pētnieciskie žurnālisti noskaidrojuši, ka Poļakova vismaz trīs reizes ceļojusi kopā ar Lavrovu - vienreiz uz Sočiem, bet divreiz uz Sanktpēterburgu. Par to liecina aviācijas datubāzēs pieejamā informācija.

Lai arī Poļakovas restorānā "Konsul" nopelnītā alga nebija liela, viņa kļuva par īpašnieci nekustamajam īpašumam viena miljarda rubļu (11,6 miljonu eiro) vērtībā. Tas ir nepilnus 260 kvadrātmetrus liels dzīvoklis pašā Maskavas centrā, tā dēvētajā "Zelta jūdzē", kur atrodami dārgākie dzīvokļi ne vien Krievijā, bet visā pasaulē.

Turklāt tas nav vienīgais Poļakovas īpašums. Viņai pieder arī apmēram 50 miljonus rubļu (580 000 eiro) vērts dzīvoklis Sočos un māja Piemaskavā, kuras vērtība ir apmēram 57 miljoni rubļu (662 000 eiro). Poļakovai un viņas mātei-pensionārei pieder arī vairāki luksusa auto.

Poļakovas meita Poļina studē prestižā biznesa koledžā Londonā un ir vairāku uzņēmumu īpašniece. Lepnajā Kensingtonas rajonā, kur reģistrēts viens no Poļinas uzņēmumiem, viņa noslēgusi dzīvokļa īres līgumu uz 999 gadiem - Lielbritānijā ārkārtīgi gari īres līgumi nozīmē, ka dzīvoklis "īrniekam" faktiski pieder. 2016.gadā meita par dzīvokli samaksāja 4,4 miljonus sterliņu mārciņu (5,2 miljonus eiro). Viņa tolaik bija 21 gadu veca.

Krievijas Ārlietu ministrija un Svetlana Poļakova neatbild uz žurnālistu jautājumiem.

Komentāri (71)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu