"Dzīve ir garda": Iveta Simsone par superkotletēm, sapni par makarūniem un garšas baudu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Virtuves sarunu ciklā "Dzīve ir garda" piedāvājam uzzināt, kāda ir četru meitu māmiņas Ivetas Simsones ikdiena virtuvē, ko viņa vislabprātāk gatavo savai kuplajai ģimenei un kāpēc aizvien nav atrasta ģimenes ideālā kotlešu recepte!

 Iveta un virtuve - vai tie ir sinonīmi vai, gluži pretēji, pretpoli? Pastāsti, kādas ir tavas attiecības ar virtuvi!

Iveta Simsone: Nevaru teikt, ka esmu uz jūs ar virtuvi, bet nevaru teikt arī tā, ka man ļoti patīk virtuvē šiverēties. Tas vairāk atkarīgs no noskaņojuma attiecīgajā dienā.  Protams, ar lielāku prieku gatavoju kūkas un saldos ēdienus savai ģimenītei un draugiem. Esmu apmeklējusi arī vairākas meistarklases, kur tieši specifiski esmu apguvusi kādus saldumu pagatavošanas knifiņus.

Tad neesi no tām mammām un sievām, kuras ikdienas karaļvalsts ir virtuve?

Iveta Simsone: Jā, es negatavoju katru dienu. Ja gatavoju, tad gatavoju tā, lai sanāk vairākām dienām. Vēl viens liels pluss ir tas, ka abas vecākās meitas jau ir tik lielas, ka arī viņām ir vēlme gatavot un eksperimentēt. Un līdz ar to

dodam vaļu meitenēm un priecājamies arī par viņu pagatavotajām vakariņām. Un nevaru noliegt... sanāk ļoti labi.

Kāpēc tev patīk gatavot ēst? Vairāk ieslēdzas jaunu garšu un recepšu atklājēja instinkts, vai vienkārši tev garšo garšīgas lietas?

Iveta Simsone: Kā jau minēju, man patīk gatavot tieši saldos ēdienus, jo kurš gan tos novērtē vairāk kā bērni. Cenšos kūkas, mafinus, makarūnus vai kādus saldos ēdienu sarūpēt uz katriem svētkiem. Arī pati esmu diezgan liela saldummīle.

Foto: Publicitātes foto

Ko parasti gatavo savai ģimenei tu un ko tavs vīrs Armands?

Iveta Simsone: Es parasti gatavoju tādus ēdienus, kurus nav visu laiku jāpieskata un var pagatavot salīdzinoši ātri. Nu, piemēram, es parasti gatavoju zupas, sautējumus, sacepumus.

Bet Armandam patīk eksperimentēt. Viņš var nebeidzami meklēt savu ideālo kotlešu recepti...

Vai ir atradis, vai meklējumi aizvien turpinās?

Iveta Simsone:  Kotletes tik tiešām katru reizi ir citādas. Un, lai gan mums visiem tās ļoti garšo, tomēr Armandu tās ne vienmēr apmierina. Tāpēc mēģinājumi turpinās. Armandam arī patīk cept karbonādes, gatavot ēdienreizes no vairākiem ēdieniem. Tad viņš izpaužas virtuvē uz visiem 100% un man tik atliek novērst sekas - netīrie trauki, kastroļi utt.

Ir tāds jautrs teiciens: kāpēc sievietēm īsāka pēda? Lai stāvētu tuvāk pie plīts! Vai piekrīti dzimumu stereotipizācijai, vai tomēr dzimumam nav nozīmes virtuvē?

Iveta Simsone: Pilnīgi un noteikti tam nepiekrītu. Šefpavārs mājās var būt tikpat labi  sieviete kā vīrietis. Mūsu ģimenē noteikti tas nav noteikts, ka virtuvē pie plīts stāv tikai sieviete. Mēs vadāmies pēc garastāvokļa, pēc iedvesmas, pēc sajūtām. Un, ja nu galu galā ir tāda diena, kad neviens no mums nevēlas neko gatavot, - pirmām kārtām ir meitenes, kuras mūs palutina, un otrām kārtām pasūtām kaut ko garšīgu uz mājām. Tas parasti ir kaut kas tāds, ko paši mājās negatavojam. Un tie ir suši, lai gan nu jau meitenes arī tos prot pagatavot. Ir maltītes, kuras gatavojam visi kopā - kāds cep, kāds vāra, kāds atbildīgs par salātu gatavošanu. Tā ka nē, mammas/sievietes pienākums nebūt nav stāvēt pie plīts.

Tētis mūsu ģimenē gatavo ļoti bieži, un viņam tas patīk, sagādā prieku un padodas ļooooooti labi. Pēc ēšanas mēs visi gan esam dusmīgi uz tēti, jo ir bijis tik garšīgi, ka esam pārēdušies.

Noteikti ir kāds topa ēdiens, kas tev izdodas un visi ir sajūsmā! 

Iveta Simsone:  Ja runa ir par TOP ēdieniem, tad no manas puses tie ir saldie un kūkas. Par tiem visi ir priecīgi! Ja jāizceļ kāds īpašs saldais, tad tas varētu būt tiramisu un kaprīzie makarūni, kuriem vajadzīga precīza temperatūra, tāpēc arī perfekta cepeškrāsns Bet vispār

mūsu ģimenē ļoti garšo laša tartars, Tom Kha zupa ar vistiņu un garnelēm vai tomātu zupa ar vistiņu un vārīti puķkāposti ar sviestā apbrūninātu rīvmaizi. 

Vai atminies savu bērnu dienu lielāko kārumu, ko gatavoja mamma vai omīte?

Iveta Simsone: No bērnības man noteikti atmiņā ir palikusi omītes uz visiem iespējamajiem svētkiem ceptā lauku torte ar vārīto krēmu un īstais buberts ar dzērveņu ķīseli. Tie ir arī saldumi, kurus neesam aizmirsuši un turpinām gatavot arī tagad. Bubertu gan gatavo mana mamma, bet torti šad tad uzcepu es pati. Šad tad, jo tā tik ļoti garšīga, ka nevaram apstāties. Protams, nevar aizmirst arī vasaras lielāko gardumu - dārzā lasītās zemenes ar pienu.

Foto: Publicitātes foto

Vai tev šķiet, ka tas, ko ēd vecāki, garšo arī bērniem?

Iveta Simsone: Tas atkarīgs, cik moderns ir ēdiens. Bet, tā kā man ir četras meitas, tad plus/mīnus esmu atkodusi, kas kurā periodā garšo, kas ne. Ir brīdis, kad bērni ēd visu, ko tiem dod. Tad pienāk brīdis, kad bērni sāk novērtēt vizuālo izskatu un sāk analizēt savā galviņā, kas tas varētu būt. Jo, piemēram, visām meitenēm ir bijis brīdis, kad visas konkrētā vecumā ir ēdušas nēģus, bet tagad uz tiem vairs neskatās. Bērniem galvenais ir ēdienus nesarežģīt - lai tie ir tīri. Ja tie ir rīsi, tad tīri rīsi, ja gaļiņa, tad vienkārši apcepta. Ja tie ir salāti, tad labāk tomātiņi un gurķi sagriezti atsevišķi bez krējuma. Nu tā kaut kā.

Ko tu vēlētos iemācīties pagatavot - līdz šim nav izdevies nekādi?

Iveta Simsone: Tie noteikti ir mani mīļie makarūni. Ļoti gribu, lai tie sanāktu vienmēr. Nevis: kā būs šoreiz - sanāks vai nesanāks?! Un vēl neesmu mēģinājusi, bet vēlētos šokolādes fondantu pagatavot. Jo skatos, ka meitenes bieži to pasūta, ja ēdam kaut kur ārpus mājas. Jā, un, ja runa ir par sāļajiem, tad es jau sen ņemos un apņemos, ka vēlos pagatavot cepelīnus. Bet esmu ieņēmusi galvā, ka to pagatavošana ir pārāk ilgs process.

Bez kā tu nevarētu iedomāties savu virtuvi?

Iveta Simsone:  Virtuvei vispār ir jābūt uzrunājošai, mīlīgai un iedvesmojošai. Tā, lai patīk virtuvē darboties. Sākot ar maziem garšvielu plauktiņiem, līdz pat jaudīgai un labai virtuves tehnikai - plīts virsma, cepeškrāsns  un noteikti pa rokai ledusskapis. Lai tas nav koridorā ap stūri vai citā istabā.

Foto: Publicitātes foto
Iveta izvēlas "Electolux" Steamify® cepeškrāsni.
Iveta izvēlas "Electolux" Steamify® cepeškrāsni. Foto: Publicitātes foto

Vai ēdiens ir mīlestība?

Iveta Simsone:  Jā, protams, tā ir sava veida mīlestība. Ar mīlestību piepildītas maltītes vienmēr izdosies lieliskas. Nu, cerams, ne vienmēr pārsālītas, kā tajā teicienā -

ja ēdiens pārsālīts, tad pavāriņš samīlējies. Bet jā, esmu par to arī pārliecinājusies pati, ja esmu dusmīga vai neesmu omā, tad ēdiens ne vienmēr sanāk tāds kā gribētos.

Dzīve ir garda, jo... tā ir bauda - katru dienu sava garša!

Vairāk par "Electrolux" cepeškrāsnīm uzzini te! Sapņu cepeškrāsni izvēlies te.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu