"Progresīvie" apstrīdēs ST minimālo sociālo iemaksu regulējumu (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Partijas "Progresīvie" kandidāte Eiropas Parlamenta vēlēšanām Antoņina Ņenaševa piedalās partijas forumā
Partijas "Progresīvie" kandidāte Eiropas Parlamenta vēlēšanām Antoņina Ņenaševa piedalās partijas forumā Foto: Ieva Leiniša/LETA

Partija "Progresīvie" sadarbosies ar zvērinātu advokātu biroju "Cobalt", lai Satversmes tiesā (ST) apstrīdētu tiesisko regulējumu par minimālajām valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām (VSAOI) un aizstāvētu negatīvi ietekmēto strādājošo intereses. Vērsties ST "Progresīvajiem" liek finanšu ministra Jāņa Reira (JV) nodokļu reformas "netaisnīgums un valdības vienaldzība par iedzīvotāju iebildumiem".

Plānots, ka sadarbība ar "Cobalt" nodrošinās padziļinātu juridisku ekspertīzi par minimālo VSAOI regulējuma atbilstību Satversmei. Sākotnēji paredzēts veikt tiesiskā regulējuma izvērtējumu attiecībā uz darba ņēmējiem, taču minētais regulējums aizskar arī darba devēju tiesības, norāda "Progresīvie".

Partijas līdzpriekšsēdētāja Antoņina Ņenaševa norāda, ka finanšu ministra Jāņa Reira (JV) nodokļu reformas "netaisnīgums un valdības vienaldzība par iedzīvotāju iebildumiem" liek pret to vērsties ST. "Valdības reformas bieži skar tieši neaizsargātākās sabiedrības grupas, kurām trūkst resursu cīņai pret nepārdomātiem un netaisnīgiem lēmumiem. Piesaistot augstas klases tiesību zinātņu profesionāļus, mēs panāksim pieņemtā regulējuma maiņu vai atcelšanu," uzskata Ņenaševa.

"Progresīvie" pieļauj pieteikuma iesniegšanu ST līdz 1.janvārim. Partijas pārstāvji norāda, ka kopš jūlija apzina strādājošos, kuri ir piedzīvojuši negatīvu ietekmi no VSAOI izmaiņām (atlaišana no darba, samazināts atalgojums, atteikšanās pieņemt darbā uz nepilnu slodzi izmaiņu dēļ vai citas sekas), lūdzot iesūtīt savus stāstus mājaslapā "www.reirisms.lv".

Iesūtītie problēmsituāciju apraksti tiks izmantoti, lai gadījumos, kad tas iespējams, nodrošinātu atbalstu konstitucionālās sūdzības iesniegšanā ST, kā arī apkopotā veidā par problēmu loku vērstos Tiesībsarga birojā, norāda partijā.

Jau ziņots, ka likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu" no 1.jūlija noteikts minimālās iemaksas obligāts maksājums, ko par katru sociāli apdrošināmo personu jāveic vismaz no valstī noteiktās minimālās mēneša algas. Minimālo iemaksu objekts ir trīs minimālās algas jeb 1500 eiro ceturksnī.

Kā ziņots ņemot vērā bažas par regulējuma sekām, Finanšu ministrijā ir izveidota darba grupa ar uzdevumu izstrādāt priekšlikumus minimālo VSAOI regulējuma pilnveidošanai.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu