Elektroenerģijas pieaugums: rosina dubultot atbalstu mazturīgajiem rēķinu apmaksai (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Lai samazinātu elektroenerģijas rēķinu pieaugumu ekonomiski mazāk aizsargātajiem iedzīvotājiem, Ekonomikas ministrija (EM) rosina no nākamā gada dubultot valsts atbalstu līdz 20 eiro mēnesī daudzbērnu ģimenēm un līdz 10 eiro citām grupām, trešdien ziņo Latvijas Televīzija.

Tam nepieciešamos 12 miljonus eiro EM plāno atrast iekšējos resursos.

Kopš septembra stājusies spēkā reforma, kuras rezultātā daudzbērnu ģimenēm mēnesī elektrības rēķinus valsts samazina par 10 eiro, savukārt personām ar pirmās grupas invaliditāti, ģimenēm ar bērniem ar invaliditāti, kā arī trūcīgajiem un maznodrošinātajiem - par pieciem eiro. Elektrības cenas pieauguma dēļ EM rosinās valdībai atbalstu no nākamā gada dubultot.

"Ar šo priekšlikumu nestartējam valsts budžeta sarunās. Mēs šos līdzekļus mēģināsim rast no iekšējiem resursiem, pārskatot ministrijas tēriņus. "Latvenergo" dividendes varētu būt viens no šiem resursiem, kur šo naudu mēs varētu paņemt," sacīja ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (NA).

EM norādīja, ka rēķina atlaide pienākas aptuveni 150 000 aizsargāto lietotāju.

Jau ziņots, ka no 1.septembra pilnā apmērā sāka darboties elektroenerģijas Aizsargātā lietotāja datu informācijas sistēma (ALDIS), kas attieksies uz vairāk nekā 150 000 Latvijas iedzīvotāju.

Aizsargāto lietotāju lokā ietilps daudzbērnu ģimenes, personas ar pirmās grupas invaliditāti, ģimenes ar bērniem, kam ir invaliditāte un maznodrošinātas mājsaimniecības.

Līdz šim aizsargātajiem lietotājiem tika piemērots mēnesī patērētās elektroenerģijas cenas samazinājums 300 kilovatstundu (kWh) apmērā daudzbērnu ģimenei un 100 kWh apmērā pārējām aizsargāto lietotāju kategorijām, papildus nosakot dažādus atvieglojumus, piemēram, pieslēguma maksai. Vienīgais elektroenerģijas tirgotājs, kurš varēja sniegt šo pakalpojumu, bija AS "Latvenergo".

Ieviešot ALDIS, atbalsta apmērs trūcīgai vai maznodrošinātai mājsaimniecībai (personai), ģimenei (personai), kuras aprūpē ir bērns ar invaliditāti un personai ar pirmo invaliditātes grupu vai tās aizgādnim ir pieci eiro, bet daudzbērnu ģimenei - 10 eiro mēnesī. Aizsargātie lietotāji, kas atbilst vairākām kategorijām, saņems summētu atbalsta apmēru.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu