Bulgārijā iecelta jauna pagaidu valdība

TVNET/LETA/Reuters
CopyLinkedIn Draugiem X
Stefans Janevs
Stefans Janevs Foto: NIKOLAY DOYCHINOV/AFP

Bulgārijas prezidents Rumens Radevs iecēlis līdzšinējo pagaidu premjerministru Stefanu Janevu par jaunā pagaidu kabineta vadītāju līdz jaunās valdības izveidošanai, liecina ceturtdien oficiālajā laikrakstā publiskotā informācija.

Radevs trešdien izsludināja parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas 14.novembrī, jo pēc vēlēšanām aprīlī un jūlijā tā arī nav izdevies izveidot valdību. Tās būs trešās parlamenta vēlēšanas šogad.

14.novembrī paredzētas arī prezidenta vēlēšanas, kurās Radevs kandidēs uz vēl vienu pilnvaru termiņu valsts galvas krēslā.

Radevs atlaida parlamentu un jaunajā kabinetā iekļāva lielāko daļu no pagaidu ministriem, kas stājās amatos maijā.

Tautas neapmierinātība ar korupciju Bulgārijā, kas ir Eiropas Savienības (ES) nabadzīgākā valsts, pielikusi punktu gandrīz desmit gadus ilgajai Boiko Borisova vadītās konservatīvās partija GERB valdīšanai. Taču nesaskaņas starp Borisova pretiniekiem fragmentētajā parlamentā nav ļāvušas izveidot vairākumu un jaunu valdību.

Jaunajai pagaidu valdībai būs jāiesniedz Briselei plāns par to, kā tā paredzējusi izmantot vairāk nekā sešus miljardus eiro no Eiropas Savienības (ES) koronavīrusa atjaunošanas fonda un pasargāt valsti no jauna koronavīrua uzliesmojuma un risināt iespējamo migrantu pieplūdumu no Afganistānas.

Janeva pirmā pagaidu valdība iemantojusi popularitāti, atklājot, ka iepriekšējā Borisova vadītā centriski labējā valdība izlietojusi miljardus no nodokļu maksātāju naudas infrastruktūras projektos bez pienācīgiem iepirkumiem un pieļāvusi citas nelikumības.

Tomēr divi no populārākajiem pagaidu ministriem - ekonomikas ministrs Kirils Petkovs un finanšu ministrs Asens Vasilevs - nebūs iekļauti jaunajā pagaidu kabinetā, jo gatavojas veidot savu politisko partiju.

Radevs pagaidu finanšu ministra amatā iecēlis Hārvarda Universitātes absolventu Valēriju Beltčevu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu