Trīs no 26 prokurora amata pretendentiem nokārtojuši vispārējo zināšanu testu (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Notiek Latvijas prokuroru gadskārtējā sanāksme.
Notiek Latvijas prokuroru gadskārtējā sanāksme. Foto: Edijs Pālens/LETA

Vispārējo un juridisko zināšanu pārbaudījumu spējuši nokārtot vien trīs no 26 prokurora amata pretendentiem otrajā no divām šogad izsludinātajām pretendentu atlasēm, informē prokuratūra.

Pirmajā kārtā pretendentam jāizpilda tests, kurā iekļauti jautājumi par prokuratūras vietu un lomu tiesu varā, tās uzbūvi un amatiem, vispārīgi krimināltiesību un kriminālprocesuālo tiesību, tai skaitā starptautiskās sadarbības, jautājumi. Tāpat testā iekļauti atsevišķi civiltiesību vispārīgi jautājumi, kā arī jautājumi par valsts vēsturi, loģikas, latviešu valodas gramatikas un interpunkcijas jautājumi.

Atbildot kopumā uz 40 jautājumiem un iegūstot vismaz 30 punktus, pretendents tiek pielaists pārbaudījuma otrajai kārtai, kurā jāizvēlas biļete, kas sastāv no trīs jautājumiem.

Šogad prokuratūra jau divas reizes ir izsludinājusi pieteikšanos prokurora amatam.

Jūnijā noritēja pirmās izsludinātās pieteikšanās pretendentu atlases pārbaudījuma pirmā kārta. Tajā bija pieteikušies 89 pretendenti, taču uz pārbaudījuma pirmo kārtu ieradās 72, no kuriem tikai desmit pretendenti veiksmīgi izpildīja testu un tika pielaisti pārbaudījuma otrajai kārtai.

Šo pārbaudījumu sekmīgi nokārtoja septiņi pretendenti. Četri no viņiem jau ir sākuši stažēšanos prokurora amata pienākumu veikšanai kādā no rajona prokuratūras struktūrvienībām, bet pārējie stažēšanos sāks tuvākajā laikā.

14.septembrī notika otrās izsludinātās pieteikšanās prokurora amatam pretendentu atlases pārbaudījuma pirmā kārta, kuras rezultāti ir vāji - no 26 pretendentiem, kuri izpildīja testu, tikai trīs pretendenti ieguva vismaz 30 punktus un tika pielaisti pārbaudījuma otrajai kārtai.

Uz jautājumiem, kas attiecas uz krimināltiesību un kriminālprocesuālo tiesību, tai skaitā starptautiskās sadarbības, jomu un kopumā pārsniedz pusi no testa jautājumiem, pareizas atbildes sniegtas vidēji 55% gadījumu.

Tas ļauj izdarīt secinājumus, ka šo tiesību jomā, kas prokurora amata pienākumu veikšanai ir īpaši svarīgas, pretendentu zināšanas nav pietiekamas. Tajā pašā laikā pretendenti vidēji 71% gadījumu snieguši pareizas atbildes uz jautājumiem par prokuratūru.

Savukārt rādītājs pareizo atbilžu sniegšanā uz jautājumiem, kas attiecas uz civiltiesībām, valsts vēsturi, loģiku un latviešu valodas lietošanu, vidēji ir 66%.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu