Video ⟩ Šlesera izmisums: buldozera balagāns pie Rīgas pils (64)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Viens no atpazīstamākajiem Latvijas politiķiem, Ainārs Šlesers, ar atbalstītājiem šodien rīkoja akciju, draudot ar "buldozera ultimātu" nojaukt Rīgas pili, bet Saeimas vēlēšanas nākamgad pārvērst par farsu. Tas ir ideju apsīkums Šlesera frontē - šodienas aktivitātes ļoti atgādina LPP darbības uz Saeimas ārkārtas vēlēšanu laiku pirms 10 gadiem - acīmredzama izmisuma vadītas drudžainas darbības, lai pārliecinātu vēlētāju, ka Saeimas atlaišana ar referendumu 2011. gada 23. jūlijā ir varas un liberāļu sazvērestība, nevis paša Šlesera un viņu partneru politbiznesa neizbēgamās sekas demokrātiskā valstī.

Uz partijas "Latvija pirmajā vietā" (LPV) līdera Aināra Šlesera izsludināto pasākumu par brīvprātīgu vakcināciju sestdien pusdienlaikā Rīgā, 11.novembra krastmalā, sapulcējušies vairāk nekā 1000 cilvēku, liecina ziņu aģentūras LETA aplēses.

Vispirms Šlesers ar saviem politiskajiem līdzgaitniekiem, tostarp bijušo premjeru Vili Krištopanu un 13.Saeimas deputāti Jūliju Stepaņenko, pulcējās pie Pulvertorņa. Jau sākotnēji atnācējus uzraudzīja policijas darbinieki, ar kuriem Šlesers centās uzturēt verbālu kontaktu, solot, ka nekādu nekārtību nebūs.

Vēlāk pie Pulvertorņa sanākušie - daži simti cilvēku - devās uz Doma laukumu, bet pēc tam - uz 11.novembra krastmalu, kur nepilnas stundas laikā protestētāju skaits dubultojās, pārsniedzot 1000.

Sasniedzot krastmalu, kur satiksme automašīnām sestdien ir slēgta velomaratona dēļ, pasākuma dalībnieki īpaši nedrūzmējās, daudzi centās ievērot saprātīgu distanci viens no otra. Starp atnākušajiem bija pārsvarā jauni un darbspējīga vecuma cilvēki.

Tika dziedātas latviešu dziesmas, Šlesers un daži citi publiski pauda viedokli saistībā ar vakcinēšanos pret Covid-19.

Izskanēja saukļi, aicinot ļaut studēt, neuzspiest vakcinēšanos pret Covid-19, kā arī tika apgalvots, ka daudzas no Covid-19 pacientu nāvēm ir saistītas ar citām slimībām. Dažiem no pasākuma apmeklētājiem rokās bija Latvijas karogi. Vēlāk runu teikšanai un viedokļu paušanai tika izmantots arī megafons.

Klātesošie ar aplausiem sveica aicinājumus, ka vakcinācijai ir jābūt brīvprātīgai un ka cilvēkus nevar šķirot pēc tā, vai viņi ir vai nav vakcinējušies. Bijusī Saeimas deputāte Linda Liepiņa savā runā pauda kritiku Valsts prezidentam Egilam Levitam.

TVNET tiešraides ieraksts

Tāpat piketā tika mudināti jautājumā par brīvprātības principa ievērošanu apvienoties latviešiem, krieviem, kristiešiem, dievturiem, labējiem un kreisajiem. Kāda aktīvista rosināti piketa dalībnieki izsauca saukļus "Brīvību!" un "Mēs esam vara!".

Šlesers kritizēja "Levita-Kariņa režīmu", uzsverot, ka iedzīvotājiem ir jābūt brīviem, kā tas tika panākts līdz ar neatkarības atjaunošanu. Viņš uzsvēra, ka esošajai varai ir jāaiziet. Ja valdība neizpildīs izvirzītās prasības, paredzēts, ka jauns pikets notiks 2.oktobrī.

Uzrunas tika teiktas lielākoties latviski un arī krievu valodā.

Notiekošo klātienē neuzkrītoši vēroja 10-20 policistu formastpērpos, kuri atnākušo cilvēku aktivitātes nekā būtiski neierobežoja un notiekošajā neiesaistījās.

Mikroblogošanas vietnē "Twitter" Valsts policija ziņoja, ka ap plkst.13.30 Rīgā, Krastmalā, uz iepriekš pieteikto piketu bija sapulcējušies aptuveni 500 cilvēku. "Policijas spēki šobrīd atrodas notikuma vietā un strādā pēc iepriekš izstrādāta plāna," bija teikts policijas oficiālajā tvitera kontā.

Foto: Gints Bāliņš/TVNET
Foto: Aculiecinieka foto

Jau vēstīts, ka Valsts policija atkārtoti aicinājusi iedzīvotājus nedoties uz nesankcionētiem pasākumiem, savukārt organizatorus - rūpīgi pārdomāt savas darbības.

Policija vienmēr ir norādījusi, ka demokrātiskā valstī ikvienam ir tiesības paust savu viedokli, vienlaikus šīs tiesības nav neierobežotas un tās nedrīkst radīt apdraudējumu citiem cilvēkiem. Tomēr veids, kā šo protesta akciju organizatori un iniciatori plāno šos pasākumus, var būt ārkārtīgi liels risks gan sabiedrības drošībai, gan veselībai. Papildu tam šādas protesta akcijas neizslēdz arī eskalācijas riskus.

Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks uzsver, ka policija kopā ar sadarbības partneriem veic savus uzdevumus un ir gatava rīkoties atbilstoši situācijai un saskaņā ar normatīvo regulējumu, lai nodrošinātu sabiedrisko kārtību un drošību, nepieļautu noziedzīga rakstura izpausmes un cita veida saasinājumus.

"Diemžēl līdzīgi kā citviet pasaulē, aizvien esam spiesti sadzīvot ar pandēmiju. Tāpēc svarīgi apzināties, ka ikvienam būtu jārūpējas par kopīgu sabiedrības epidemioloģisko drošību," norāda Valsts policijas priekšnieks.

Ņemot vērā, ka šajos protestos aizvien tiek aicināts piedalīties, izmantojot lielgabarīta un lauksaimniecības tehniku, policija aicina šo transportlīdzekļu īpašniekus rūpīgi pārdomāt riskus dalībai šādos nesaskaņotos pasākumos un neļauties atsevišķu personu provokācijām.

Komentāri (64)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu