Jelgavā siltuma ražotājs neprognozē strauju apkures tarifa kāpumu (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: Shutterstock

Jelgavas siltumapgādes uzņēmums "Gren" šosezon neprognozē strauju apkures tarifa kāpumu, liecina uzņēmuma pārstāvju Jelgavas pašvaldībai paustais.

Līdz otrdienai Jelgavā apkure bija pieslēgta septiņām daudzdzīvokļu mājām. Savukārt septiņas dzīvojamās mājas Jelgavā šogad bija izvēlējušās apkuri pilnībā neatslēgt un izmantot ēkās uzstādīto automātiskās darbības individuālo siltumpunktu priekšrocības, kas nodrošina komforta temperatūras regulēšanu ēkā visu gadu - gaisa temperatūrai paaugstinoties, apkure izslēdzas un siltumenerģija netiek patērēta, gaisa temperatūrai pazeminoties, apkure uz brīdi ieslēdzas, ļaujot izvairīties no drēgnuma un mitruma mājokļos.

Sākoties apkures sezonai, siltumenerģijas tarifs Jelgavā ir 52,47 eiro par megavatstundu, un tas nav mainījies kopš tarifa samazinājuma par 3,3% 2020.gada septembrī.

Ņemot vērā kraso energoresursu cenu kāpumu pēdējo mēnešu laikā, "Gren" pašlaik vērtē, kādu ietekmi tas atstāj uz siltumenerģijas tarifu jelgavniekiem.

"Fosilo energoresursu cenas piedzīvo strauju kāpumu visā pasaulē. Piemēram, dabasgāzes cena pēdējā gada laikā ir pieaugusi par vairāk nekā 500%. Ir augušas arī oglekļa dioksīda izmešu cenas, kas vēl vairāk sadārdzina dabasgāzes izmantošanu rūpnieciskajiem ražotājiem, jo papildus ir jāmaksā par dabasgāzes radītajiem oglekļa dioksīda izmešiem," skaidroja SIA "Gren Jelgava" valdes priekšsēdētājs Gundars Pētersons.

Turpretim situācija šķeldas tirgū ir bijusi stabilāka. Tā kā Jelgavā siltumenerģijas ražošana nav atkarīga no viena kurināmā resursa, siltumapgādes uzņēmums var būt elastīgs un izmantot lētāko.

"Galvenais kurināmais Jelgavas centralizētajā siltumapgādē ir vietējais atjaunojamais resurss - šķelda, ko izmantojam biomasas koģenerācijas stacijā. Dabasgāzes īpatsvars siltumenerģijas ražošanā Jelgavā ir salīdzinoši neliels," uzsvēra Pētersons.

Pašlaik "Gren" vēl precizē dabasgāzes cenas pieauguma ietekmi uz siltumenerģijas galatarifu Jelgavā un tuvākajā laikā iesniegs Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai izskatīšanai priekšlikumu par tarifa izmaiņām saistībā ar kurināmā resursu cenu kāpumu. Sākotnējie aprēķini liecina, ka siltumenerģijas tarifa pieaugums nepārsniegs 10%.

"Gren" informē, ka apkures pieslēgšanas kārtība Jelgavā nav mainījusies - dzīvokļu īpašnieki ar kopīgu lēmumu un rakstisku iesniegumu vēršas pie savas mājas pārvaldnieka ar lūgumu pieslēgt mājai apkuri. Pārvaldnieks par šo lēmumu informē siltumapgādes uzņēmumu, kas pārbauda parādu situāciju mājā. Ja mājai nav parādu par patērēto siltumenerģiju, apkure tiek pieslēgta 48 stundu laikā. Pirmās tiek pieslēgtas mājas, kurām nav parādu par siltumu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu