ASV nosaka izņēmumus sankcijās pret Afganistānu (4)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

ASV piektdien paziņoja par diviem izņēmumiem sankcijās pret Afganistānu, lai atvieglotu humānās palīdzības ievešanu talibu kontrolētajā valstī.

Šie izņēmumi ļauj ASV valdībai, palīdzības organizācijām un starptautiskajām organizācijām "iesaistīties humānās palīdzības sniegšanā Afganistānai vai citās darbībās, ka atbalsta humānās pamatvajadzības", paziņoja ASV Finanšu ministrija.

Tie arī atļauj veikt "zināmas transakcijas, kas saistītas ar lauksaimniecības preču, medikamentu un medicīnas iekārtu eksportu vai reeksportu", teikts paziņojumā.

"Finanšu ministrija turpinās strādāt ar finanšu institūcijām, starptautiskajām organizācijām un nevalstisko organizāciju kopienu, lai atvieglotu kritiski svarīgo resursu - tādu kā lauksaimniecības preces, medikamenti un citu būtisku preču krājumi - pieplūdumu cilvēkiem, kam tie vajadzīgi," sacīja Finanšu ministrijas Ārzemju aktīvu kontroles biroja direktore Andrea Gacka.

Vašingtona tomēr turpinās "saglabāt un īstenot mūsu sankcijas pret "Taliban", [kaujinieku] tīklu "Haqqani" un citām juridiskām personām, kas pakļautas sankcijām".

Afganistānai, kas pēc pāriešanas talibu kontrolē ir pakļauta sankcijām un ārvalstu palīdzības pārtraukšanai, draud augoša ekonomiskā krīze, jo degvielas un pārtikas cenas pieaug, bet nauda izsīkst.

Starptautiskais valūtas fonds (SVF) un Pasaules Banka (PB) apturēja darbību Afganistānā pēc tās nonākšanas talibu kontrolē.

Vašingtona ir bloķējusi pieeju lielai daļai no Afganistānas finanšu rezervēm ārvalstīs 9 miljardu ASV dolāru apmērā, un gāztās valdības centrālās bankas vadītājs ir brīdinājis, ka naudas trūkums var radīt ekonomisko krīzi.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu