Piesārņojums Mūsas upē varētu būt saistīts ar vēsturisku naftas piesārņojumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Mārupītē virs ūdens izvietotas bonas, lai mazinātu piesārņoto ūdeņu nokļūšanu Māras dīķī. Ilustratīvs attēls
Mārupītē virs ūdens izvietotas bonas, lai mazinātu piesārņoto ūdeņu nokļūšanu Māras dīķī. Ilustratīvs attēls Foto: Ieva Čīka/LETA

Vides inspektori pieļauj, ka pagājušajā nedēļā konstatētais piesārņojums Mūsas upē un Žūku strautā ir saistīts ar iespējamu vēsturisku naftas produktu piesārņojumu, kas spēcīga lietus laikā izskalots vidē, informēja Valsts vides dienesta (VVD) pārstāve Kristīne Kļaveniece.

Arī šodien VVD vides inspektori turpināja darbu notikuma vietā. Veicot Mūsas upes apsekošanu no gaisa ar dronu, konstatēts, ka Mūsas upē uz ūdens virsmas piesārņojums vairs nav novērojams. Tomēr piesardzības nolūkos pieņemts lēmums bonas vēl dažas dienas atstāt Mūsas upē. Tāpat bonas tiks atstātas arī Žūku strautā.

VVD norādīja, ka konkrētajā gadījumā piesārņojuma apjoms, kas nokļuvis vidē, ir uzskatāms kā neliels.

VVD pārbaužu laikā līdz šim piesārņojuma avots nav ticis konstatēts. Tiek izskatītas vairākas iespējamās piesārņojuma izcelsmes versijas, viena no tām saistīta ar iespējamu vēsturisku naftas produktu piesārņojumu, kas spēcīga lietus laikā izskalots vidē.

"Kā jau iepriekš vēstījām, vides inspektori laboratorijai analīžu veikšanai ir nodevuši notikuma vietā paņemtos ūdens paraugus. Sagaidāms, ka analīžu rezultāti sniegs papildus informāciju par piesārņojuma izcelsmi. Tā kā piesārņojumam nav izteikta naftas produktiem raksturīgās smaka, testēšanā tiks pārbaudītas arī citas versijas par piesārņojuma veidu," sacīja Kļaveniece.

Jau vēstīts, ka Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD) piektdien pēcpusdienā saņemts izsaukums uz Bauskas novada Gailīšu pagastu, kur Mūsā pamanīts nezināmas vielas plankums, kas stiepās 200 metru garumā. VUGD darbinieki divās vietās uzstādīja upē absorbējošās bonas, un darbu notikuma vietā turpināja VVD.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu