Vulkāna izvirdumā Kanāriju arhipelāga salā izplūdusī lava sasniegusi okeānu

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: JON NAZCA/REUTERS

Lava, kas izplūdusi vulkāna izvirdumā Spānijas Kanāriju arhipelāga Palmas salā, otrdienas vakarā sasniedza Atlantijas okeānu, paziņoja Spānijas Okeanogrāfijas institūts.

Lava, kuras temperatūra ir ap 1000 grādiem pēc Celsija, sasniedza okeānu salas rietumu piekrastē ap plkst.23 pēc vietējā laika (plkst.1 trešdien pēc Latvijas laika).

Sasniedzot ūdeni, lava nepilnās 45 minūtēs izveidoja "iespaidīgu nogulumiezi 50 metru augstumā", pavēstīja Okeanogrāfijas institūta komanda, kas vēroja notiekošo no laivas.

"Lava ir sasniegusi jūru. Ja jūs esat ārpus telpām, atrodiet drošu vietu, kur patverties," tviterī aicināja Kanāriju salu ārkārtas situāciju dienesti.

Tā kā no lavas kontakta ar sālsūdeni var rasties indīgas vielas ar sālsskābi, četros apkārtnes rajonos ar 300 iedzīvotāju ir spēkā komandantstunda. Cilvēkiem ieteikts logus un durvis turēt aizvērtus.

Lava ceļā uz okeānu iznīcināja banānu plantācijas un siltumnīcas salas piekrastē. Aizdegās plastmasas nojumes un mākslīgie mēsli, kas tur glabājās. Radušies indīgi dūmi, un vairāki cilvēki no tuvējām mājām evakuēti, vēstīja laikraksts "La Vanguardia".

Vietējie mediji ziņoja, ka lavas kontaktā ar sālsūdeni radušies melni dūmi, kurus stiprs vējš pūš uz salas iekšieni.

Palmas sala, kur 19.septembī sākās vulkāna izvirdums, otrdien tika pasludināta par katastrofas zonu. Valdība Madridē piešķīrusi 10,5 miljonus eiro ārkārtas palīdzībai tiem, kurus skārusi šī katastrofa, vēsta raidsabiedrība RTVE.

No šiem līdzekļiem jāfinansē 107 dzīvokļi un neatliekamie izdevumi cilvēkiem, kuru mājas iznīcinājusi lava. Līdz šim izvirdumā iznīcināti teju 600 ēku.

Evakuēto skaits nedaudz nokrities līdz 5600, jo dažiem iedzīvotājiem atļauts atgriezties viņu mājās.

Atbilstoši reģiona valdības aplēsēm postījumi lēšami simtos miljonu eiro.

Gaisa satiksme ar Palmas salu vēl arvien ir apturēta, un vienīgā alternatīva ir prāmji uz kaimiņos esošo Tenerifes salu.

Vulkāna izvirdums Kumbrevjehas kalnu grēdā Palmas salas dienvidos sākās 19.septembrī pirmoreiz 50 gadu laikā. Vulkanologi nespēja prognozēt, cik ilgi šis vulkāns būs aktīvs. Izvirdums var ilgt vairākas nedēļas vai pat mēnešus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu