Kāpēc rudenī īpaši jārūpējas par savu redzi?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Rudens mūsu acīm ir diezgan grūts laiks. Pat cilvēki ar absolūtu redzi bieži sāk izjust diskomfortu un acu nogurumu no slodzēm, piemēram, lasot vai strādājot pie datora. Daudzi cilvēki sūdzas par tādu nepatīkamu simptomu kā sausumu, smilšu sajūtu acīs. Apskatīsim, kāpēc tas notiek un kas var efektīvi palīdzēt.

“Pirmā lieta, kas jāsaka saistībā ar rudens iestāšanos, ir apkures sezonas sākums,” skaidro Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas oftalmoloģe Jekaterina Skitecka. “Galvenais risks šajā gadījumā ir sausas acis. Pandēmijas laikā daudzi ir pārgājuši uz tālmācību un attālinātu darbu, tāpēc problēma ir acīmredzama. Ietekmē arī laika apstākļu izmaiņas - rudens vējš norauj asaru plēvi, tāpēc pat uz ielas būs sausas acis.”

Ar nepietiekamu gaisa mitrumu šķidrums iztvaiko no radzenes. Ja strādājat pie datora un nemirkšķināt, ilgi skatāties uz monitoru, asaru šķidrumam vienkārši nav laika sakrāties. Tas noved pie sausās acs sindroma attīstības. Tāpēc pat ar normālu slodzi vakarā

cilvēks sāk izjust neparastu acu nogurumu. Acis kļūst sarkanas, niez, mazie asinsvadi pārsprāgst. No pārmērīga stresa var sākt sāpēt galva.

Vēl viens riska faktors ir spēcīgs vējš, kas kairina acis. Aukstā gaisa brāzmas rada smagu diskomfortu, traucē fokusēt redzi, kas rada papildu stresu muskuļiem un acu asinsvadiem. Ne mazāk bīstama ir hipotermija. Pati par sevi tā nevar izraisīt iekaisumu, bet var viegli aktivizēt neaktīvās infekcijas un izraisīt iekaisuma procesu aktivizēšanos. Blefarīts, plakstiņu iekaisums, ir viena no visbiežāk sastopamajām sezonālajām infekcijām. Blefarīts izraisa radzenes (caurspīdīgās membrānas, kas aptver acs ābolus) sausumu un kairinājumu. Persona sūdzas par pastāvīgu dedzināšanu, apsārtumu, niezi acīs. Pat redzes skaidrība var pasliktināties, kas ir īpaši bīstami autovadītājiem.

Visi šie faktori pasliktina dzīves kvalitāti, traucē normālu darbu, atpūtu un ikdienas ritu. Bet, ja mēs nekādi nevaram ietekmēt ārējās parādības, tad joprojām ir veids, kā izvairīties no to negatīvās ietekmes uz acīm.

Pirmkārt, tā ir vēdināšana telpās, kurās jūs atrodaties ilgu laiku. Jums ir arī nepieciešama regulāra atpūta no viedierīcēm, lai acis nenogurtu no monitoriem un displejiem. Palīdzēs arī vienkārša vingrošana acīm - skatieties tālumā, tad tuvumā. Un, protams, neaizmirstiet, ka ir zāles, kuras sauc par "mākslīgajām asarām".

Pēc oftalmologu domām, labs apgaismojums dzīvoklī vai birojā arī palīdzēs aizsargāt acis. Tagad agri kļūst tumšs, kas nozīmē, ka cilvēki arvien vairāk laika pavada mākslīgajā apgaismojumā. Nepieciešams, lai pie darba galda būtu atsevišķa lampa, nevis tikai vispārēja gaisma. Nevajag skatīties televizoru tumsā! Tas pats attiecas uz informācijas vai video skatīšanu datora vai tālruņa displejā.

Oftalmoloģe Jekaterina Skitecka iesaka cilvēkiem,

kuri lieto kontaktlēcas, biežāk valkāt brilles - rudenī parādās daudz dažādu vīrusu, un tas palīdzēs novērst to nokļūšanu acīs.

Noteikti tas palīdzēs apmeklējot ārstniecības iestādes, kur visa veida vīrusi jau gaida.

"Rudenī vitamīnu ir mazāk, un saaukstēšanās mums pielīp biežāk," saka oftalmoloģe Jekaterina Skitecka,” tāpēc mēs atceramies A un E vitamīnu, luteīnu un zeaksantīnu. “Pārtikas produkti, kas pašlaik ir pieejami acu veselībai, ir mellenes, apelsīni, brokoļi un spināti. Protams, neaizmirsīsim par bumbieriem un āboliem. Aptiekās tiek pārdoti īpaši vitamīnu kompleksi acīm, kas galvenokārt satur A, E vitamīnu un, ja apdraudēta ir acs tīklene, tad luteīnu un zeaksantīnu. Cinks un visi mikroelementi tur ir kopā.

Ikvienam, kas rūpējas par savu redzi, ir jāzina par dabisko pigmentu, kuru neražo mūsu ķermenis, bet no tā ir atkarīga cilvēka redzes kvalitāte un skaidrība. Tas ir luteīns.

Tā galvenā funkcija ir palielināt redzes asumu, filtrējot daļu no Saules spektra, pirms tā nonāk fotoreceptoros, kas gaismas enerģiju pārvērš nervu impulsos. Pateicoties tam, mēs skaidri redzam, nošķirot pat sīkas detaļas. Tajā pašā laikā luteīns dzēš zilas, violetas, agresīvas saules spektra daļas iedarbību, aizsargājot retikulāro membrānu no brīvajiem radikāļiem, kuru veidošanās notiek gaismā. Tas aizsargā tīkleni no bojājumiem, kas saistīti ar vecuma izmaiņām un ārējiem faktoriem.

Tieši luteīns palīdz uzlabot redzes asumu un detaļu atšķirību, stiprina aizsardzību pret brīvajiem radikāļiem, kas veidojas tiešā gaismā. Ja organismā nav luteīna, redze ļoti cieš - redzamā attēla skaidrība pasliktinās, tīklene deģenerējas, lēca kļūst duļķaina un rodas daļējs aklums.

Luteīns ir ārkārtīgi svarīgs dažiem cilvēka dzīves procesiem, bet organisms nespēj to ražot pats. Tāpēc nepieciešamajam šīs vielas daudzumam jānāk no ārpuses - ar pārtiku vai vitamīnu piedevām.”

Zinātnieki, ņemot vērā mūsu ķermeņa īpašības un jaunāko pētījumu rezultātus, ir izstrādājuši vairākus vitamīnu kompleksus ar luteīnu. Komplekss ar OMEGA-3 taukskābēm (efektīvs līdzeklis acu aizsardzībai un acu slimību attīstības palēnināšanai), A vitamīnu (atjauno un uzlabo acu pielāgošanos tumsai), riboflavīnu (uzlabo acu vadītspēju acu nervu šķiedrās) un cinku (uzlabo enerģiju un atjaunošanās procesus acu audos).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu