No Lietuvas devušies atpakaļ uz savām izcelsmes valstīm 176 nelegālie migranti (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Jānis Škapars

No Lietuvas līdz šim brīvprātīgi vai piespiedu kārtā devušies atpakaļ uz izcelsmes valstīm 176 no vairāk nekā 4200 nelegālajiem migrantiem, kas šogad ieradušies pāri Baltkrievijas robežai, piektdien paziņojusi Iekšlietu ministrija.

Šonedēļ Lietuvā ieradušies trīs Irākas diplomāti, kas dažu dienu laikā palīdzējuši nokārtot ceļojuma dokumentus un citas formalitātes 63 migrantu repatriācijai. Viņi plāno apmeklēt visas migrantu izmitināšanas vietas, lai tiktos ar savas valsts pilsoņiem, kuri Lietuvā ieradušies nelikumīgi, un vēlreiz pārrunātu iespējamās repatriācijas juridiskos un finansiālos aspektus.

"Visiem iespējamajiem līdzekļiem cenšamies ciešāk sadarboties ar Irāku jautājumā par tās pilsoņu atgriešanos izcelsmes valstī.

Saprotam, ka cilvēkus, kuri izvēlējušies nelikumīgā ceļā ierasties Eiropas Savienībā, maldinājis Baltkrievijas režīms, bet mūsu mērķis ir apturēt šādas darbības.

Darām visu, lai nelikumīgas migrācijas ceļš caur Lietuvu tiktu nodots aizmirstībai. Pret nelegālu robežas šķērsošanu iecietības nebūs. Tie, kuriem draud reālas briesmas, palīdzību var lūgt legāli," uzsvērusi iekšlietu ministre Agne Bilotaite.

Paziņojumā norādīts, ka migrācijas speciālisti regulāri informē migrantus par iespējām atgriezties izcelsmes valstīs un par patvēruma lūgumu izskatīšanas gaitu. Ministre arī apsolījusi sniegt visu nepieciešamo informāciju tiem ārvalstniekiem, kuru patvēruma lūgumi noraidīti.

Lietuva apstiprinājusi brīvprātīgas repatriācijas kārtību, kas paredz, ka Migrācijas departaments var sniegt finansiālu atbalstu tiem nelegālajiem migrantiem, kuri izteikuši vēlēšanos atgriezties izcelsmes valstī un gatavību sadarboties, - viņiem tiek nopirktas biļetes atceļam un izmaksāts ceļa pabalsts 300 eiro apmērā.

No vairāk nekā 4200 nelegālo migrantu, kas šogad aizturēti pēc Baltkrievijas robežas šķērsošanas, patvērumu Lietuvā pieprasījuši 2804 cilvēki. Katrs pieteikums tiek vērtēts individuāli.

Līdz šim izskatīti 690 pieteikumi, bet nevienam no patvēruma lūdzējiem tas nav piešķirts.

Kā šonedēļ paziņoja Migrācijas departamenta vadītāja Evelīna Gudzinskaite, pieprasījumu izskatīšanas apjomi tiks palielināti, lai līdz novembrim šo procesu pabeigtu.

Pirms nedēļas departamenta darbinieku mobilās grupas kopā ar Valsts robežsardzes, Ārlietu ministrijas, Sociālās aizsardzības un nodarbinātības ministrijas, Satiksmes ministrijas un valdības kancelejas darbiniekiem un tulkiem pabeidza visu izmitināšanas vietās dzīvojošo migrantu apzināšanu, pieņēma viņu patvēruma lūgumus, sīki izskaidroja, kā darbojas patvēruma sistēma un saprotami informēja viņus par iespējām brīvprātīgi atgriezties izcelsmes valstī.

Pēc Gudzinskaites teiktā, lai gan līdz galam izvērtēts visai neliels skaits pieprasījumu, pašlaik norisinās darba neredzamā daļa - ir pabeigta sākotnējā migrantu reģistrācija un turpinās otrreizējās aptaujas, bet pēc to pabeigšanas varēs sākties lēmumu pieņemšana un skaitļi sāks strauji pieaugt.

Viņa skaidrojusi, ka patvēruma speciālistu skaits departamentā iepriekš bijis neliels, bet augustā pieņemti vēl 56 jauni darbinieki, kas vispirms apmācīti un septembrī sākuši strādāt speciālistu uzraudzībā.

Kā ziņots, krasi pieaugot nelegālo migrantu plūsmai pāri Baltkrievijas robežai, Lietuva vasarā izsludināja ārkārtējo situāciju. Kopš 3.augusta saskaņā ar iekšlietu ministres Agnes Bilotaites rīkojumu Lietuvas robežsargi migrantiem liek doties atpakaļ.

No gada sākuma līdz šim rīkojumam Lietuvā tika aizturēti vairāk nekā 4200 nelegālo migrantu, bet kopš rīkojuma stāšanās spēkā šķērsot robežu neatļautās vietās liegts jau vairāk par trim tūkstošiem ārvalstnieku.

Lietuvas amatpersonas norāda, ka Baltkrievijas režīms apzināti veicina migrantu plūsmu pāri abu valstu robežai, jo Lietuva atbalsta Baltkrievijas demokrātisko opozīciju un ir sniegusi patvērumu tās līderei Svjatlanai Cihanouskai.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu