"Merck" izstrādā medikamentu tablešu formā Covid-19 ārstēšanai (9)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SCANPIX

Medikaments pret Covid-19 spēj par 50% samazināt hospitalizācijas vai nāves risku, piektdien paziņoja farmācijas uzņēmums “Merck & Co.”, kas izstrādājis medikamentu Covid-19 ārstēšanai.

Medikaments ar nosaukumu "molnupiravirs" sākotnēji tika izstrādāts gripas ārstēšanai, kas iedarbojas, uzbrūkot enzīmam, ko vīruss izmanto, lai vairotos.

Molnupiravirs paredzēts lietot piecas dienas, divreiz dienā, orāli uzreiz pēc simptomu rašanās. Ja šo medikamentu apstiprinātu, tad tas būtu pirmais orālais medikametns pret Covid-19. Līdz šim Covid-19 ārstēšanai izmantoja medikamentus, kurus nepieciešams ievadīt organismā ar injekciju vai intravenozi, piemēram, medikamentu “Remdesivir”.

"Merck" pārstāvji apgalvo, ka medikamentam vajadzētu būt vienlīdz efektīvam arī pret jauniem vīrusa paveidiem, kas varētu nākotnē attīstīties. Līdz šim veiktajos pētījumos medikaments bijis efektīvs pret visiem Covid-19 paveidiem, arī īpaši lipīgajiem Gamma, Delta un Mu paveidiem.

"Merck" veiktajā pētījumā iesaistījās 775 pacienti. Mēneša laikā 7,3% no šiem pacientiem, kuri saņēma molnupiravira tabletes, nonāca slimnīcā. Savukārt kontroles grupā, kas nelietoja attiecīgo medikamentu, šis rādītājs bija 14,1%.

Jāpiemin, ka medikaments nav bijis iedarbīgs Covid-19 pacientiem, kas atradās smagā stāvoklī un nonāca slimnīcā.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu