Filipīnu prezidents paziņo par plāniem aiziet no politikas

LETA/AP/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Filipīnu prezidents Rodrigo Duterte
Filipīnu prezidents Rodrigo Duterte Foto: Reuters/ScanPix

Filipīnu prezidents Rodrigo Duterte sestdien paziņojis, ka atsakās no nodoma 2022.gada maijā gaidāmajās vēlēšanās balotēties viceprezidenta amatam un nolēmis aiziet no politikas.

Kā izteicies Duterte, liela daļa Filipīnu sabiedrības aptaujās paudusi viedokli, ka viņa pretendēšana uz šo amatu pārkāptu valsts konstitūciju, un viņš nolēmis "sekot tautas gribai".

Vienlaikus prezidents paziņojis, ka atbalsta sava ilggadējā palīga, senatora Kristofera Go kandidatūru viceprezidenta amatam, kas sestdien viņa klātbūtnē reģistrēta Filipīnu Vēlēšanu komisijā.

Filipīnu konstitūcija paredz, ka prezidents var atrasties amatā ne ilgāk par vienu sešu gadu pilnvaru termiņu.

Dutertes negaidītais paziņojums liek domāt, ka prezidenta amatam varētu balotēties viņa meita Sāra Duterte-Karpio, kas pašlaik ir Davao pilsētas mēre un ieņēmusi vadošo vietu visās šogad veiktajās sabiedriskās domas aptaujās. Tiesa gan, septembrī viņa izteikusies, ka nedomā iesaistīties priekšvēlēšanu cīņā, jo ar tēvu vienojusies, ka tajā piedalīsies tikai viens no viņiem abiem.

Duterte prezidenta amatā tika ievēlēts 2016.gadā, solot izvērst cīņu pret noziedzību un narkomafiju, bet saskaņā ar cilvēktiesību aktīvistu aplēsēm šai kampaņā varētu būt nogalināti daudzi tūkstoši cilvēku.

Kad Duterte sākotnēji paziņoja par nodomu balotēties viceprezidenta amatam, izskanēja pieņēmumi, ka viņš centīsies panākt vāja kandidāta ievēlēšanu prezidenta amatā, lai saglabātu līdzšinējo ietekmi valstī, un vienlaikus, iespējams, arī iegūtu imunitāti pret Starptautiskās Krimināltiesas (SKT) vajāšanu par "karā pret narkomafiju" izdarītajiem noziegumiem.

Ja par prezidenti kļūtu Dutertes meita, iespējams, viņa censtos pasargāt tēvu no kriminālapsūdzībām gan pašās Filipīnās, gan Starptautiskajā Krimināltiesā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu