Itālijas lielākajās pilsētās municipālajās vēlēšanās vadībā centriski kreisie kandidāti

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Mēru vēlēšanās Itālijas lielākajās pilsētās vadībā izvirzījušies centriski kreisie kandidāti, liecina pirmdien publiskotie daļējie rezultāti.

Itālijas četrās lielākajās pilsētās - Romā, Milānā, Neapolē un Turīnā - un vairāk nekā 1000 mazākās pilsētās svētdien un pirmdien notika mēru vēlēšanas. Pilsētās, kurās neviens no kandidātiem nebūs izcīnījis vismaz 50% balsu, divu nedēļu laikā tiks rīkota vēlēšanu otrā kārta.

Milānā, Neapolē un Boloņā centriski kreisie kandidāti, domājams, būs uzvarējuši jau pirmajā vēlēšanu kārtā.

Mēru vēlēšanu rezultāti ir trieciens Itālijas nacionālkonservatīvajai partijai "Līga" un tās vadītājam Mateo Salvīni, kā arī labējai partijai "Itālijas brāļi" ("Fratelli d'Italia") un tās līderei Džordžai Meloni.

"Ja tas viss tiks apstiprināts, tas liks domāt, ka pēdējo divu gadu laikā izplatītais uzskats, ka centriski labējie noteikti uzvarēs valsts vēlēšanās, ir jāpārskata," norādīja Romas universitātes LUISS politoloģijas profesors Džiovanni Orsina.

Tomēr labējo alianse, kas ietver ekspremjera Silvio Berluskoni partiju "Forza Italia" ("Uz priekšu, Itālija!"), vislielāko atbalstu iegūst no mazajām pilsētām un ciematiem, un Orsina uzskata, ka jābūt piesardzīgiem, no mēru vēlēšanām izdarot secinājumus par situāciju valsts līmenī.

Tiesības balsot mēru vēlēšanās bija 12 miljoniem no aptuveni 45 miljoniem pieaugušo valsts iedzīvotāju. Vēlētāju aktivitāte sasniedza 55%.

Salvīni vainoja iekšējās domstarpības, kas liegušas labējām partijām izraudzīties kopīgus kandidātus vairākās pilsētās.

Spriežot pēc raidorganizācijas RAI publiskotajām prognozēm, Milānā jau pirmajā kārtā ar 57% balsu uzvarējis līdzšinējais pilsētas galva, centriski kreisais politiķis Džuzepe Sala, bet Romā vadībā ar 30% balsu izvirzījies labējais kandidāts Enriko Mičeti, nedaudz apsteidzot centriski kreiso bijušo ekonomikas ministru Roberto Gualtjēri. Taču Gualtjēri, visticamāk, uzvarēs otrajā kārtā.

Neapolē pārliecinošā vadībā izvirzījies centriski kreisais kandidāts Gaetano Manfredi un arī Turīnā vadībā ir kreisi centrisks kandidāts, taču viņam, visticamāk, nāksies turpināt cīņu vēlēšanu otrajā kārtā.

Tikmēr labējie uzvarējuši reģionālajās vēlēšanās Kalabrijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu