Pandoras dokumenti: kā Nazarbajeva neoficiālā sieva tika pie $30 miljoniem (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: astanaballet.com

Bijušā Kazahstānas prezidenta Nursultana Nazarbajeva mīļākā caur ofšoriem šķiet ne par ko saņēmusi 30 miljonus ASV dolāru (26 miljonus eiro), atklāj žurnālistiem nopludinātie Pandoras dokumenti.

Baumas par Aselas Kurmanbajevas attiecībām ar Nazarbajevu, kurš Kazahstānā pie varas bija 29 gadus un pēc atkāpšanās kļuva par Kazahstānas Drošības padomes priekšsēdētāju, uzvirmoja jau pēc tam, kad viņa kā pusaudze 1999.gadā uzvarēja skaistumkonkursā "Miss Kazahstāna". Iepriekš nopludinātās Kurmanbajevas dēlu pases fotogrāfijās redzams, ka viņi izmanto uzvārdu "Nursultanulijs" - kā Kazahstānā pieņemts bērniem, kuru tēvavārds ir Nursultans.

Kurmanbajeva tiek uzskatīta par Nazarbajeva tokal jeb neoficiālo sievu. 81 gadu vecā Nazarbajeva oficiālā sieva ir Sara Alpisovna Nazarbajeva, ar kuru viņš apprecējās 1962.gadā.

40 gadus vecā Kurmanbajeva ir divu valsts deju kompāniju un vairāku uzņēmumu vadītāja. 

30 miljonu dolāru maksājumu viņa saņēma 2010.gadā, vēsta pētnieciskās žurnālistikas tīkls OCCRP. Darījumā bija iesaistīti seši ārzonas uzņēmumi, no kuriem pieci reģistrēti Britu Virdžīnu salās, un divi oligarhi - Vladimirs Ni un Vladimirs Kims -, kuri savu bagātību nopelnījuši no Kazahstānas dabas resursu privatizācijas un kuri tiek uzskatīti par Nazarbajevam pietuvinātām personām.

Nursultans Nazarbajevs
Nursultans Nazarbajevs Foto: Reuters/ScanPix

Kurmanbajeva pārdeva savas daļas šķietami neaktīvajā Britu Virdžīnās reģistrētā uzņēmumā "EMES Holding & Finance", kurā daļas bija arī Ni un Kimam. Kompānija nebija veikusi nekāda veida uzņēmējdarbībai un tai nebija piederējis nekas vērtīgs. Kurmanbajevai daļas uzņēmumā piederēja pastarpināti caur citu ārzonas kompāniju "Ladra Services". 

2010.gada septembrī Britu Virdžīnās reģistrētais uzņēmums "Godel Partners", kura vadību pēc Ni nāves bija pārņēmusi viņa meita (lai gan arī šis fakts bija paslēpts ofšoru labirintā un nāca gaismā tikai septiņus gadus vēlāk, kad uzņēmums tika likvidēts), par 30 miljoniem dolāru nopirka Kurmanbajevas firmu "Ladra Services". Kims bija maksājuma liecinieks.

Kas ir Asela Kurmanbajeva?

Vienīgā reize, kad Nazarbajevs un Kurmanbajeva redzēti vienā vietā, bija 2018.gadā Kazahstānas prezidenta rezidencē, kad Nazarbajevs sniedza savu pēdējo ikgadējo uzrunu.

Taču Nazarbajevu un Kurmanbajevu saista uzņēmējdarbības saites. Kurmanbajeva dibinājusi uzņēmumu, kas 2012.gadā izveidoja Astanas Baletu. Gadu vēlāk to pārņēma Nazarbajeva fonds, bet pēc tam tas kļuva par valsts uzņēmumu. Kurmanbajeva ir tā mākslinieciskā vadītāja.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu