Video Covid-19 pacientiem valsts sākusi apmaksāt skābekļa terapiju mājās (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Bijusī Nacionālā rehabilitācijas centra (NRC) "Vaivari" valdes priekšsēdētāja Anda Nulle.
Bijusī Nacionālā rehabilitācijas centra (NRC) "Vaivari" valdes priekšsēdētāja Anda Nulle. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Pieaugot Covid-19 pacientu skaitam stacionāros, slimnīcas ir spiestas meklēt papildu gultas. Vairāki pacienti no stacionāra netiek izrakstīti zemo skābekļa rādītāju dēļ, un viņiem, lai elpotu, vajadzīgs atbalsts. Valsts sākusi apmaksāt skābekļa terapiju mājās, taču atsaucība to saņemt varētu būt lielāka, vēsta LTV "Dienas ziņas".

Vaivaru rehabilitācijas centrā Latvijas Televīzijas uzrunātā 70 gadus vecā Vēsma Zālīte ar Covid-19 ļoti smagā formā saslima maija sākumā. Viņa nupat bija saņēmusi pirmo “Pfizer/BioNTech” vakcīnas devu, bet otro nepaguva, jo saslima. Piecus mēnešus pēc izslimošanas viņai aizvien vēl vajadzīgs skābekļa atbalsts.

Skābekļa koncentratorus – īpašus aparātus, kas paši ražo skābekli, var arī nomāt un līdz šim izdevumus sedza pats slimnieks. Vēsma Zālīte terapiju saņem rehabilitācijas centrā “Vaivari”, bet pēc tam to varēs turpināt arī mājās.

Valsts pacientiem ar hronisku elpošanas nepietiekamību un pacientiem pēc Covid-19 izslimošanas aparātu nomu apmaksā. Kopš šīs apmaksas sākšanas arī pacienta dzīvesvietā “Vaivari” ir izsnieguši skābekļa aparātus 13 pacientiem ar hronisku elpošanas nepietiekamību un 16 pacientiem pēc Covid-19 izslimošanas.

Vaivaru rehabilitācijas centra valdes priekšsēdētāja Anda Nulle skaidroja, ka sistēma ir izveidota neticami ātri un strādā ļoti labi, taču, iespējams, informācijas trūkuma dēļ pašlaik gan hronisko, gan subakūto pacientu, kuriem būtu izsniegts šis skābekļa koncentrators, vēl aizvien ir gaužām maz.

“Mēs tiešām bijām gatavojušies daudz lielākam pieprasījumam. Bet es domāju, ka šeit informācijas aprite nav pietiekami laba. Nav pietiekami informācijas vai komunikācijas ar ārstiem. Un iespējams, ka šobrīd tas bremzējas sakarā ar to, ka ir šie izmeklējumi jāveic un tiešām nopietna dokumentācija jāaizpilda. Es domāju, ka hronisko pacientu plūsma pakāpeniski pieaugs. It sevišķi tagad, kad dramatiski Covid-19 līkne iet uz augšu," LTV “Dienas ziņām” saka Anda Nulle.

Plašāk LTV  "Dienas ziņu" sižetā

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu