Valdības veidošana Vācijā: zaļie gatavi koalīcijas sarunām ar sociāldemokrātiem

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Vācijas zaļie un liberālā Brīvo demokrātu partija (FDP) trešdien paziņojuši, ka ir gatavi uzsākt oficiālas sarunas ar sociāldemokrātiem (SPD) par jaunas trīspartiju koalīcijas veidošanu.

"Esam pieņēmuši piedāvājumus sarunām ar SPD," paziņojis FDP līderis Kristiāns Linders.

Neilgi pirms tam ar līdzīgu paziņojumu nāca klajā zaļo līdzpriekšsēdētāja Annalēna Bērboka.

Tajā pašā laikā Linders uzsvēris, ka netiek noraidītas sarunas arī ar kristīgajiem demokrātiem (CDU) un to Bavārijas māsaspartiju Kristīgi sociālo savienību (CSU) par alternatīvas trīspartiju koalīcijas izveidi.

Kopš 26.septembrī notikušajām Bundestāga vēlēšanām gan SPD, gan konservatīvie cenšas pārliecināt zaļos un FDP, ka tiem jāiesaistās koalīcijas veidošanā tieši ar viņiem.

Saskaņā ar rezultātiem, kas iegūti pēc visu balsu saskaitīšanas, par SPD balsojuši 25,7% vāciešu, kamēr CDU/CSU atbalstījis 24,1% vēlētāju.

Ņemot vērā nelielo balsu starpību, pretenzijas uz valdības veidošanu izteikušas abas nometnes, un tīri aritmētiski katra no tām var izveidot vairākuma koalīciju, ja spēs nodrošināt nepieciešamo citu partiju atbalstu.

FDP iesaistīsies tikai tādā valdībā, kas vairos "brīvības vērtību" un dos reālu impulsu valsts atjaunotnei, norādījis Linders, piebilstot, ka viņš sagaida liberālas politikas īstenošanu.

Kā savukārt izteikusies Bērboka, zaļie "nonākuši pie slēdziena, ka ir jēga turpināt padziļinātas sarunas ar FDP un SPD, īpaši ņemot vērā vienprātību, ko mēs spējām izveidot šajās divpusējās sarunās".

Savukārt otrs zaļo līdzpriekšsēdētājs Roberts Hābeks norādījis, ka divpusējās tikšanās, kas notikušas pēdējo dienu laikā, parādījušas, ka "lielāko pārklāšanos politikas satura ziņā" iespējams panākt SPD, FDP un zaļo veidotas koalīcijas ietvaros.

Īpaši tas attiecas uz sociālo politiku, izteicies Hābeks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu