Ārsts nosauc galvenos iemeslus, kāpēc pandēmijā paralizēta primārās veselības aprūpes joma (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Kā šodien preses konferencē atzina Lauku ģimenes ārstu asociācijas valdes loceklis, ģimenes ārsts Ainis Dzalbs, galvenais iemesls, kāpēc pandēmijā paralizēta primārās veselības aprūpes joma, ir atbildīgo iestāžu savstarpējā nespēja komunicēt un nodrošināt vienādus algoritmus, kā īstenot kontaktpersonu novērošanu un aprūpi.

Dzalbs uzskata, ka primārās veselības aprūpē ir iestājies haoss, anarhija un dezorganizācija. Patlaban pieprasījums pēc primārās veselības aprūpes pakalpojumiem ir tik liels, kas mediķi nespēj sniegt savlaicīgu palīdzību visiem akūtajiem un hroniskajiem pacientiem.

"Galvenais iemesls, kāpēc paralizēta primārās veselības aprūpes joma ir atbildīgo iestāžu - Veselības ministrijas un, iespējams, Izglītības un zinātnes ministrijas savstarpēja nespēja komunicēt un nodrošināt vienādus algoritmus, kā nodrošināt Covid-19 kontaktpersonu novērošanu un aprūpi Latvijā. Patlaban izveidojusies situācija, ka skolas ir saņēmušas vienus algoritmus, bet ģimenes ārsti citus, kas savā starpā nav savienojami," uzsvēra Dzalbs.

Viņš paskaidroja, tas kalpo par iemeslu, ka vairāki tūkstoši cilvēku, kuri ir kontaktpersonu statusā un absolūti veselie bērni vēršas ģimenes ārstu praksēs, aizņem telefona līnijas un pierakstu laikus, lai tikai atrisinātu šīs birokrātiskās lietas, lai gan tam mediķu palīdzība nav vajadzīga.

Tāpēc ir pacienti, kuri nespēj sazvanīt ģimenes ārstu prakses un mediķi fiziski nevar nodrošināt palīdzību tiem, kuriem tā visvairāk ir nepieciešama.

"Es aicinu skolas nodrošināt testēšanu saviem skolēniem desmitajā dienā, un, ja šie testi ir negatīvi, tad laidiet viņus atpakaļ skolās un nesūtiet bērnus pie ģimenes ārstiem. Ja mēs viņus sāksim apkalpot, tad pieraksts pie ģimenes ārstiem pieaugs par piecām, iespējams, desmit dienām," norādīja Dzalbs.

Ņemot vērā to, ka šai situācijai nav rasts risinājums, Dzalbs arī aicināja pacientus, kuriem pietrūkst medikamenti, neatstāt recepšu pagarināšanu uz pēdējo brīdi.

"Zvaniet laicīgi un veidojiet medikamentu iekrājumus vismaz divām nedēļām, jo mēs nespējam nodrošināt receptes konkrētajā dienā. Ja nepieciešami plānveida pakalpojumi, tad saskaņojiet tos laicīgi, bet neatliekamās situācijās zvaniet ģimenes ārstiem un tie mēģinās rast palīdzību," uzsvēra Dzalbs.

Savukārt uzrunājot ģimenes ārstus, Dzalbs aicināja iespēju robežās nodrošināt neatliekamo un plānveida palīdzību hroniskajiem pacientiem. "Atsakāmies pildīt birokrātiskos darbus, ar ko esam pārņemti, jo papildu pienākumi apdraud pieejamību veselības aprūpes pakalpojumiem tajās situācijās, kad tas visvairāk nepieciešams," uzsvēra Dzalbs.

Veselības ministrijā aģentūrai LETA atgādināja, ka valdība otrdien veikusi normatīvā regulējuma grozījumus, kas paredz samazināt laika posmu, kurā skolēniem jāatrodas karantīnā. Klātienes mācībās skolēni varēs atgriezties, ja septītajā dienā pēc karantīnas sākšanas ir veikts Covid-19 tests un tas ir negatīvs.

Šāds lēmums pieņemts, jo bērniem Covid-19 infekcija norit straujāk - pēc inficēšanās ievērojami ātrāk parādās simptomi nekā tas ir pieaugušajiem. Tas ļaus skolēniem pēc iespējas ātrāk atgriezties klātienes mācībās.

"Negatīvs Covid-19 tests ir "biļete" atpakaļ uz sabiedrību un nav nekādas papildus zīmes nepieciešamas no ģimenes ārsta. Jaunā kārtība stāsies spēkā pirmdien, 11.oktobrī," aģentūrai LETA sacīja ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders.

Jau ziņots, ka pagājušajā diennaktī Latvijā reģistrēts 1671 jauns Covid-19 gadījums un saņemti ziņojumi par 16 Covid-19 pacientu nāves gadījumiem, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotie dati.

Līdz šim vairāk saslimušo Latvijā tika konstatēts tikai pērn 31.decembrī, kad Covid-19 atklāja 1861 iedzīvotājam.

!

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu