ASV izpilda nāvessodu garīgi atpalikušam vīrietim (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

ASV Misūri štatā izpildīts nāvessods vīrietim par trīs cilvēku nogalināšanu 1994.gadā, neskatoties uz viņa advokātu centieniem panākt soda izpildes atlikšanu apsūdzētā garīgās atpalicības dēļ, ziņo Lielbritānijas raidsabiedrība BBC.

61 gadu vecajam Ernestam Džonsonam nāvessods tika izpildīts otrdien ar nāvējošu injekciju. Nāvessods Džonsonam tika izpildīts pēc tam, kad ASV Augstākā tiesa atteicās izskatīt iespējamo soda izpildes atlikšanu.

Džonsons 1994.gadā laupīšanas laikā nogalināja trīs veikala darbiniekus. Par šo noziegumu viņam tika piespriests nāvessods.

Vīrieša advokāti uzstāja, ka nāvessods viņam nav izpildāms viņa garīgās atpalicības dēļ. Vairāki testi apliecinājuši, ka Džonsonam ir bērna mentālais stāvoklis un viņa lasītprasmes ir trešās klases skolēna līmenī. Džonsons piedzima ar augļa alkohola sindromu, jo viņa māte grūtniecības laikā ļoti daudz lietoja alkoholu.

Advokāti norādīja uz 2002.gada Augstākās tiesas lēmumu, kas noteica, ka nāvessoda garīgi atpalikušiem cilvēkiem ir pretrunā ASV Konstitūcijas 8. labojumam, kas aizliedz cietsirdīgus sodus.

Misūri štata tiesa jau pagājušajā gadā attiecās atlikt soda izpildi. Arī Misūri štata gubernators attiecās bloķēt soda izpildi. Par soda izpildes atlikšanu iestājās arī aktīvisti, vairāki politiķi un Romas pāvests Francisks.

Pats Džonsons vēlējās, lai nāvessods viņam tika izpildīts nošaujot, tomēr šis viņa lūgums tika noraidīts. Neilgi pirms nāves viņš arī izplatīja paziņojumu, kurā atvainojās par izdarīto.

Džonsons nonāvēšana ir pirmais nāvessods, kas Misūri izpildīts kopš 2020.gada maija. Viņš arī ir septītais cilvēks, kam šogad ASV izpildīts nāvessods.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu