ES pauž bažas par migrantu atstumšanu no bloka ārējām robežām (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Migranti Lietuvā.
Migranti Lietuvā. Foto: MINDAUGAS KULBIS

Eiropas Savienība (ES) ceturtdien paudusi nopietnas bažas par ziņām, ka nelegālie imigranti tiekot "pretlikumīgi" un reizēm ar spēku atspiesti atpakaļ no bloka ārējām robežām, un pieprasījusi Grieķijai un Horvātijai sākt izmeklēšanu.

"Daži no šiem ziņojumiem ir šokējoši," norādīja ES iekšlietu komisāre Ilva Jūhansone, paužot nopietnas bažas par šo informāciju.

"Tas ir jāizmeklē," viņa piebilda.

Jūhansone, kurai plānota tikšanās ar Horvātijas iekšlietu ministru un Grieķijas migrācijas lietu ministru, arī pauda bažas par pierādījumiem, ka tiek izsaimniekoti ES līdzekļi, kas dalībvalstīm tiek piešķirti robežu aizsardzībai.

Horvātijas iekšlietu ministrs Davors Bozinovičs paziņoja, ka policija izmeklē ziņas par migrantu atspiešanu atpakaļ no ES robežām pēc telekanāla RTL publiskotajiem video, kas esot nofilmēti jūnijā uz robežas ar Bosniju.

Šajos video redzams, kā vīrieši melnās sejas maskās ar nūjām sit migrantus un piespiež atgriezties Bosnijā.

Žurnālisti no septiņām valstīm, kas bija iesaistīti filmēšanā, norādīja, ka atklājuši sistēmu, ko slepus vada policijas īpašās vienības. Žurnālistu vidū bija vācu raidorganizācijas ARD, franču laikraksta "Liberation", serbu un horvātu mediju darbinieki, kā arī žurnālisti no nīderlandiešu pētnieciskās žurnālistikas platformas "Lighthouse Reports".

Bozinovičs pavēstīja, ka uz notikuma vietu devusies ekspertu komanda, lai noskaidrotu, kas ir noticis, kas piedalījies un kur tieši tas viss noticis.

"Pēc tam mēs izlemsim par turpmākajiem soļiem," paziņoja ministrs, uzsverot, ka Horvātijas policijā nav vietas vardarbībai.

Horvātija atrodas tā dēvētajā Balkānu maršrutā, ko nelegālie imigranti izmanto, lai nokļūtu Rietumeiropā.

Nelegālie imigranti Horvātijā galvenokārt iekļūst no Bosnijas.

Cilvēktiesību grupas un neatkarīgie mediji regulāri apsūdz Horvātijas policiju vardarbībā pret nelegālajiem imigrantiem. Pērn organizācija "Amnesty International" apsūdzēja ES, ka tā piever acis uz šo praksi.

Cilvēktiesību grupas atsaukušās uz bosniešu ārstiem un pašiem nelegālajiem imigrantiem, kuri apgalvo, ka migranti, kas mēģinājuši šķērsot robežu, piekauti ar nūjām un stekiem un pēc tam nosūtīti atpakaļ uz Bosniju. Horvātija šīs apsūdzības noliedz.

Citi video un liecības norāda uz Grieķiju. Proti, ka Grieķijas īpašās krasta apsardzes vienības liedz nelegālajiem imigrantiem ar laivām sasniegt Grieķijas teritoriju.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu