Ungārijas galvaspilsētas mērs Kāračoņs izstājas no opozīcijas priekšvēlēšanām

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Budapešta, Ungārija. Ilustratīvs foto.
Budapešta, Ungārija. Ilustratīvs foto. Foto: AP Photo/Laszlo Balogh

Budapeštas liberālais mērs Ģērģejs Kāračoņs piektdien izstājies no opozīcijas partiju priekšvēlēšanām, atstājot divus kandidātus, kas sacentīsies par iespēju nākamajās parlamenta vēlēšanās konkurēt ar ilggadējo Ungārijas premjerministru Viktoru Orbānu.

Pirms opozīcijas partiju priekšvēlēšanu pirmās kārtas, kas notika pagājušajā nedēļā, 46 gadus vecais Kāračoņs tika uzskatīts par favorītu, taču palika otrajā vietā starp trim kandidātiem.

Kāračoņs šodien paziņoja, ka vēlēšanu otrajā kārtā, kas sāksies svētdien un ilgs līdz 16.oktobrim, atbalstīs konservatīvo kandidātu Pēteru Marki-Zoju.

Pirmajā kārtā visvairāk balsu - 35% - izcīnīja 49 gadus vecā juriste, Eiropas Parlamenta (EP) viceprezidente Klāra Dobreva. Kāračoņs ieguva 27% balsu, bet Marki-Zojs 20%.

49 gadus vecais Marki-Zojs - praktizējošs katolis un septiņu bērnu tēvs - pozicionējis sevi kā vienīgo kandidātu, kas var piesaistīt gan kreisi noskaņotos vēlētājus, gan konservatīvos, kas noguruši no Orbāna.

Ungārijas opozīcija, kas gadiem ilgi bijusi sašķelta, tagad izvirzījusi vienotu mērķi - nākamā gada parlamenta vēlēšanās gāzt no varas Orbānu.

Aliansē apvienojušās sešas dažādas opozīcijas partijas, tostarp kreisie, liberālie un bijušie galēji labējie.

Opozīcija apsūdz 58 gadus veco Orbānu endēmiskā korupcijā un nosliecē uz autoritārismu. Opozīcija cer, ka jaunā priekšvēlēšanu sistēma būs ceļš uz Orbāna pārstāvētās partijas "Fidesz" sakāvi.

"Opozīcija spēj sacensties ar "Fidesz" tikai, ja tā ir vienotā blokā, mēs to esam iemācījušies grūtā ceļā," pirms pierkšvēlēšanu pirmās kārtas norādīja zaļo partijas "Politika var būt citāda" (LMP) kandidāts Antals Ksardi.

Uzvarētājs iegūst visu sistēma, ko Orbāns vēlēšanās ieviesa 2012.gadā, palīdzēja "Fidesz" iegūt parlamentā pārliecinošu vairākumu gan 2014.gadā, gan 2018.gadā, neskatoties uz to, ka partija ieguva mazāk nekā 50% balsu.

Priekšvēlēšanas ļaus opozīcijas atbalstītājiem izraudzīties vienu kandidātu, kas stāsies pretī Orbānam, un kopīgus kandidātus, kas sacentīsies ar "Fidesz" politiķiem 106 vēlēšanu apgabalos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu