Stājas spēkā ārkārtējā situācija: kas būtu jāzina? (40)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: Zane Bitere / LETA

No pirmdienas, 11. oktobra, spēkā stājas ārkārtējā situācija, kas paredz atsevišķus stingrākus ierobežojumus, lai ierobežotu Covid-19 izplatību un atvieglotu veselības nozares pārslodzi. 

Noteikumi paredz vienkāršot epidemioloģisko prasību regulējumu, lai tas būtu vieglāk uztverams, vienlaikus nosakot pienākumu konkrētu profesiju pārstāvjiem obligāti vakcinēties pret Covid-19, kā arī palielinot pakalpojumu skaitu, ko iespējams saņemt tikai ar Covid-19 drošības sertifikātiem vai testiem.

Darbs

Darbs klātienē iespējams ar darba devēja norīkojumu, ja to nevar veikt attālināti.

Darba devējam jāizvērtē katra nodarbinātā darba pienākumi un apstākļi. Personas, kuras nav pakļautas inficēšanās riskam un to nerada citiem, var veikt darba uzdevumus arī bez vakcinācijas, pārslimošanas vai testēšanas sertifikāta. Ja pastāv risks inficēties vai inficēt citus, lai turpinātu darbu klātienē, nodarbinātajam septiņu dienu laikā pēc darba devēja izvērtējuma jāsāk vakcinācija. Līdz tās beigām darbiniekam ir pienākums regulāri veikt Covid-19 testus. Ja nodarbinātais vakcināciju nav pabeidzis līdz 15. novembrim, darba devējs nodarbināto atstādina no darba pienākumu veikšanas.

Valsts, pašvaldību iestādēs un valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībās visiem nodarbinātajiem jābūt vakcinētiem līdz 15. novembrim neatkarīgi no nodarbināto darba pienākumu pildīšanas veida – attālināti vai klātienē.

Darbā klātienē vietās, kur ir vairāk par vienu personu, visi pareizi valkā sejas maskas

Izglītība

Skolās mācības notiek klātienē. Koledžās un augstskolās mācības klātienē iespējamas ar vakcinēšanās/pārslimošanas sertifikātu, bez sertifikāta mācību process tiek organizēts attālināti. Jānodrošina dažādu klašu, grupu un kursu plūsmu nepārklāšanās.

Darbiniekiem, kuri to vēl nav izdarījuši, līdz 15.novembrim jāvakcinējas, līdz tam darba pienākumus veicot ar Covid-19 testēšanas sertifikātu vai izglītības iestādes skrīninga testu.

Bērni bērnudārzā netiek testēti. Skolēni veic rutīnas skrīninga testu.

Uzturoties mācību iestādē, izglītojamie un darbinieki pareizi lieto sejas maskas.

Treniņi un amatiermākslas kolektīvi

Sporta treniņu un amatiermākslas kolektīvu dalībniekiem ar Covid-19 vakcinācijas/izslimošanas sertifikātu iekštelpās jāparedz ne mazāk kā 15 m2 vienam apmeklētājam.

Drīkst piedalīties līdz 20 dalībniekiem grupā gan telpās, gan ārā. Plūsmas nedrīkst pārklāties. Bez vakcinācijas/izslimošanas sertifikāta iespejamas tikai individuālas nodarbības, individuāli treniņi ārā. Piepildījums ģērbtuvēs nepārsniedz 25%.

Tirdzniecība

Cilvēkiem bez Covid-19 vakcinācijas/pārslimošanas sertifikāta iekštelpās pieejamas šādas tirdzniecības vietas: pārtikas veikali, aptiekas, optikas veikali, dzīvnieku barības veikali un veterinārās aptiekas, preses tirdzniecības vietas, higiēnas preču veikali, telekomunikācijas preču un pakalpojumu vietas, degvielas uzpildes stacijas. Veikalos jānodrošina ne mazāk kā 25 m2 vienam klientam no tirdzniecības telpas.

Veikalos, kuri pieejami tikai cilvēkiem ar Covid-19 vakcinācijas/pārslimošanas sertifikātu, jānodrošina 15 m2 vienam apmeklētājam.

Pilnībā jānodala vakcinēto/pārslimojušo un nevakcinēto apmeklētāju plūsmas.

Brīvdienās un svētku dienās tirdzniecības centros ar telpu platību virs 1500 m2 un vairāk nekā 5 tirdzniecības vietām drīkst strādāt tikai pārtikas veikali, aptiekas, optikas veikali, dzīvnieku barības veikali un veterinārās aptiekas, preses tirdzniecības vietas, higiēnas preču veikali, telekomunikācijas preču un pakalpojumu vietas, nepieciešamāko saimniecisko pakalpojumu sniedzēji (piemēram, banku filiāles, ķīmiskās tīrītavas, atslēgu servisi u. tml.).

Tirdzniecības pārstāvjiem un klientiem pareizi lieto sejas maskas. Tostarp āra tirdzniecībā.

Sabiedriskā ēdināšana

Pie galdiņiem tiek apkalpoti tikai cilvēki ar Covid-19 vakcinācijas/pārslimošanas sertifikātiem. Pie viena galdiņa var atrasties ne vairāk kā 4 personas. Starp galdiņiem jābūt vismaz 3 metru attālumam, ja starp tiem nav norobežojošās sienas. Apkalpojot klientus ar bērniem, plūsmām jābūt nodalītām laikā vai telpā. Cilvēkiem bez Covid-19 vakcinācijas/pārslimošanas sertifikāta pieejama tikai ēdienu iegāde līdzņemšanai.

Sabiedriskās ēdināšanas vietas strādā no plkst. 6.00 līdz 21.00.

Darbinieki un apmeklētāji pareizi lieto sejas maskas, izņemot laiku, kad apmeklētāji sēž pie galda.

Sabiedriskais transports

Sabiedriskā transportlīdzekļa aizpildījums ir 80% (85%, ja pieturvietās ārpus reģionālās nozīmes maršrutiem jāuzņem pasažieri).

No 18. oktobra sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzēji, kas saņem dotāciju no valsts vai pašvaldības līdzekļiem, nepiešķirt braukšanas maksas atlaides pilngadīgām personām, kam nav vakcinācijas/pārslimošanas sertifikāta.

Visu brauciena laiku pasažieri un vadītājs pareizi valkā sejas masku.

Tāpat šajās vietās jānodrošina divu metru distances ievērošana starp individuāliem apmeklētājiem vai mājsaimniecībām.

Kultūras pasākumi tikai ar sertifikātu

Kultūras pasākumos var piedalīties ar Covid-19 vakcinācijas/pārslimošanas sertifikātu un personalizētām biļetēm. Bērniem no 12 gadiem jāuzrāda vakcinācijas, pārslimošanas vai testēšanas sertifikāts vai laboratorijas izziņa par pēdējo 72 stundu laikā veikta skrīninga testu. Apmeklētājam jānodrošina ne mazāk kā 15 m2.

Telpu drīkst aizpildīt līdz 60%. Maksimālais apmeklētāju skaits 1000 un, ja apmeklētāju skaits lielāks par 500, dala sektoros, līdz 300 apmeklētājiem katrā. Sēdvietās blakus var atrasties 2 personas vai viena mājsaimniecība līdz 4 personām. Līdz 18. oktobrim spēkā pārejas noteikumi pasākumiem, kas izsludināti līdz 8. oktobrim.

Darbu sāk ne agrāk kā plkst. 6.00 un beidz ne vēlāk kā 21.00, izņemot izrādes un citus pasākumu kultūrvietās, kas var beigties ne vēlāk kā 23.00.

Video no MK ārkārtas sēdes preses konferences 8. oktobrī.

Komentāri (40)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu