Amatā stājas jaunais Austrijas kanclers (3)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Austrijas līdzšinējais ārlietu ministrs Aleksandrs Šallenbergs pirmdien stājies kanclera amatā, valdošajai partijai cenšoties izkļūt no skandāla, kurā amatu zaudēja viens no Eiropas jaunākajiem līderiem.

52 gadus vecā Šallenberga amata zvērestu pieņēma prezidents Aleksandrs van der Bellens.

Valdībai ir "liela atbildība atjaunot uzticību", norādīja prezidents.

Šallenberga vietā ārlietu ministra amatā stājas līdzšinējais vēstnieks Francijā Mihaels Linharts.

Jau vēstīts, ka līdzšinējais kanclers Sebastiāns Kurcs sestdien paziņoja, ka atkāpjas no amata. Viņš demisionējis saistībā ar korupcijas skandālu.

Šallenbergs, kas, tāpat kā Kurcs, pārstāv konservatīvo Tautas partiju (ÖVP), atzinis, ka kanclera amata pārņemšana ir ārkārtīgi izaicinošs uzdevums.

Kurca lēmums atkāpties no kanclera amata dod iespēju ÖVP turpināt koalīciju ar zaļajiem.

Zaļo parlamenta frakcijas līdere Zīgrida Maurere norādīja, ka Šallenbergs nav iesaistīts korupcijas skandālā un tādēļ var vadīt valdību.

Maurere intervijā raidorganizācijai ORF sacīja, ka Kurcs nevarēs atgriezties valdošajā koalīcijā. Zaļie gatavojās gāzt Kurcu neuzticības balsojumā, ja viņš neatkāpsies no amata.

Paziņojot par atkāpšanos, Kurcs uzsvēra, ka nav vainīgs, bet sacīja, ka atkāpsies, jo izjūt atbildību pret tautu.

Pret Kurcu un vairākām citām personām sākta izmeklēšana par valsts līdzekļu izmantošanu, lai nodrošinātu pozitīvu atspoguļojumu medijos laikā, kad Kurcs 2016.gadā bija ārlietu ministrs.

Izmeklēšanas ietvaros pagājušo trešdien tika veikta kratīšanas gan Kurca birojā, gan ÖVP mītnē, gan Finanšu ministrijā, gan mediju grupas "Österreich" ēkā.

Kurcs vēlas saglabāt ÖVP līdera krēslu un parlamenta deputāta vietu. Opozīcija kritizējusi šo lēmumu, norādot, ka Kurcs tādējādi saglabās lielu ietekmi politikā, lai gan pret viņu sākta kriminālizmeklēšana.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu