Rinkēvičs: Krievija pašlaik nav atbildīgs starptautiskais spēlētājs (9)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs
Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs Foto: Paula Čurkste/LETA

Krievija pašlaik nav atbildīgs starptautiskais spēlētājs, Baltijas valstu un Lielbritānijas ārlietu ministru sarunu laikā šādu nostāju paudis Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Kā informēja Ārlietu ministrija, Rinkēvičs kopā ar Lietuvas ārlietu ministru Gabrieļu Landsberģi un Igaunijas ārlietu ministri Evu Mariju Līmetsu šodien Lielbritānijā tikās ar šīs valsts ārlietu ministri Elizabeti Trasu.

Rinkēvičs paudis nostāju, ka nepieciešama principiāla nostāja pret Krieviju, kuras nodrošināšanā izšķiroši svarīga ir vienota Rietumu demokrātiju reakcija "uz Krievijas starptautisko tiesību pārkāpumiem ārējo attiecību jautājumos, cilvēktiesību un demokrātisko brīvību pārkāpumiem Krievijā".

"Ar nožēlu secināms, ka Krievijas Valsts domes vēlēšanas noritēja apstākļos, kas neatbilda demokrātiski noteiktajai praksei, Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) standartiem un Krievijas starptautiskajām saistībām. Ilgstoši vērojams, ka Krievija ir izvēlējusies attālināties no Eiropas. Pašlaik neredzam izmaiņas Krievijas nostājā vai gatavību uz iespējamiem kompromisiem un konstruktīvu sadarbību. Paredzams, ka konfrontācija attiecībās ar Krieviju saglabāsies ilgstoši, tādejādi nepieciešams saglabāt konsekventu pieeju un pieturēties pie mūsu kopīgajām vērtībām un principiem," izteicies Latvijas politiķis.

Runājot par situāciju Baltkrievijā, Rinkēvičs paudis pārliecību par Lukašenko režīma atbildību par krīzi uz robežas ar Eiropas Savienību (ES). Viņš uzsvēris, ka Baltkrievijas varasiestādes apzināti pakļauj briesmām trešo valstu pilsoņus, tādēļ starptautiskajām organizācijām ir jāturpina izdarīt spiedienu uz Baltkrieviju, tostarp pastiprinot sankcijas.

"Uz robežas ar Baltkrieviju mēs sastopamies ar Aleksandra Lukašenko režīma organizētu hibrīduzbrukumu, lai destabilizētu situāciju ES dalībvalstīs. Baltkrievijas varas iestādēm jāuzņemas pilna atbildība par notiekošo un jāpārtrauc nepieņemamā prakse izmantot neaizsargātus cilvēkus politiskiem mērķiem. Baltkrievijas radītā krīze uz robežas ir asimetriska atbilde ES stingrajai nostājai jautājumos par notiekošajām represijām un cilvēktiesību pārkāpumiem Baltkrievijā, kā arī par ES ieviestajām sankcijām. Latvija, aizsargājot ES ārējo robežu, pilda savas starptautiskās saistības," teicis Rinkēvičs.

Ministri apsprieda arī attiecības ar Ķīnu. Latvijas ārlietu ministrs darījis zināmu Latvijas vēlmi par ciešāku koordināciju ar līdzīgi domājošām valstīm, tostarp Indijas-Klusā okeāna reģionā.

Tikšanās laikā apspriesta situācija Afganistānā. Latvijas ārlietu ministrs aicinājis saglabāt vienotu starptautiskās sabiedrības nostāju Afganistānas jautājumā.

Pēc Rinkēviča vārdiem, Latvija atbalsta šā gada septembra neformālajā ES Ārlietu padomē identificētos principus, pēc kuriem ES vērtēs "Taliban" rīcību un tālākas sadarbības iespējas, kas ietver terorisma novēršanu, cilvēktiesību ievērošanu, iekļaujošu valdību, brīvas iespējas humānās palīdzības piegādei un afgāņu izceļošanai. Tāpat ir jānodrošina koordinēta ANO un ES palīdzība, lai novērstu humāno katastrofu Afganistānā.

Ministru sarunās tikuši apspriesti kiberdrošības jautājumi, kas pēdējo gadu laikā ir ieņēmuši būtisku lomu starptautiskās drošības kontekstā. Arvien biežāk šī telpa un kiberinstrumenti tiek pielietoti tādu ļaunprātīgu darbību veikšanai kā spiegošana, nesankcionēta informācijas un datu piekļuve, dezinformācijas izplatīšana, vitāli svarīgu informācijas un komunikāciju tehnoloģiju sistēmu kompromitēšana. ANO līmenī daudz ir paveikts, lai sekmētu drošību un stabilitāti kibertelpā, taču šobrīd pastiprināta uzmanība ir jāpievērš kiberdrošības jautājumu attīstībai. Rietumu valstīm kopā ar līdzīgi domājošiem partneriem ir jāturpina aktīvi aizstāvēt un veicināt atbildīgu uzvedību kibertelpā, uzsvēris Rinkēvičs.

Divpusējās sarunās ar Trasu Rinkēvičs paudis pārliecību, ka Lielbritānija ir tuvs sabiedrotais Latvijai. "Latvija ir ieinteresēta meklēt arvien jaunus risinājumus, lai veidotu maksimāli ciešu sadarbību ar Apvienoto Karalisti, tostarp jomās, kas nav aptvertas ar nākotnes attiecību līgumiem," sacījis Latvijas ārlietu ministrs.

Amatpersonas pārrunāja plānoto divpusējo deklarāciju, kas akcentēs Latvijas un Lielbritānijas prioritārās sadarbības jomas un vienoto izpratni par galvenajiem globālajiem jautājumiem. "Esmu pārliecināts, ka mūs gaida ļoti aktīva un veiksmīga sadarbība. Ceru, ka šogad NATO ārlietu ministru sanāksmes ietvaros Rīgā būs labs mirklis parakstīt mūsu divpusējo sadarbības deklarāciju," teicis Rinkēvičs.

"Lielbritānija Latvijas preču eksportam ir ļoti nozīmīgs tirgus. Neskatoties uz apstākli, ka breksita pārejas perioda beigas mūsu uzņēmējiem ir radījušas papildus administratīvo slogu un izmaksas, tomēr Latvijas uzņēmēju interese par Lielbritānijas tirgu ir saglabājusies. Mēs esam īpaši ieinteresēti veicināt sadarbību jauno tehnoloģiju jomā," teicis Rinkēvičs.

Puses pārrunāja arī cīņu ar dezinformāciju. Rinkēvičs pauda gandarījumu par Latvijas ciešo sadarbību ar Lielbritāniju mediju stiprināšanas un cīņas ar dezinformāciju jomā. "Mēs esam gandarīti par ciešo sadarbību ar Lielbritāniju, lai stiprinātu neatkarīgos medijus Austrumu kaimiņu reģionā, tostarp kopīgi vadot Austrumu partnerības mediju donoru koordinācijas grupu. Novērtējam Lielbritānijas interesi par Rīgā bāzētās Stokholmas ekonomikas augstskolas izvirzīto baltkrievu žurnālistu apmācību projektu," paudis Latvijas ārlietu ministrs.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu