Pacienta nespējas gadījumā lēmumu par ārstēšanu varētu pieņemt pilnvarota persona

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija šodien atbalstīja izskatīšanai parlamentā virzīt likuma grozījumus, kurus paredzēts papildināt ar normu, ka pacienta nespējas gadījumā pieņemt lēmumu par viņa ārstēšanu to varēs veikt viņa pilnvarota persona.

Grozījumus piedāvāja Saeimas deputāta Ilmāra Dūrīša (AP) vadītā darba grupa par ārpus laulības savienībā dzīvojošo pāru sociālās aizsardzības mehānisma izstrādi.

Pašlaik likumā ir noteikts: ja pacients sava veselības stāvokļa vai vecuma dēļ pats nespēj pieņemt lēmumu par ārstniecību, tiesības pieņemt lēmumu par piekrišanu ārstniecībai kopumā vai ārstniecībā izmantojamai metodei vai atteikšanos no ārstniecības kopumā vai ārstniecībā izmantojamās metodes ir pacienta laulātajam, bet, ja tāda nav, - pilngadīgam un rīcībspējīgam tuvākajam radiniekam konkrētā secībā.

Šo normu paredzēts papildināt ar to, ka tiesības pieņemt šo lēmumu ir arī pacienta pilnvarotai personai.

Šādu pašu regulējumu paredzēts attiecināt uz tiesībām piekrist pacienta iesaistīšanai klīniskajā pētījumā, ja pacients nespēj paust savu gribu, - to arī varēs veikt pacienta pilnvarota persona.

Jau vēstīts, ka Satversmes tiesa (ST) novembrī par neatbilstošu Satversmei atzina likuma normu, kas viendzimuma pāriem pēc bērna dzimšanas neparedz tiesības uz atvaļinājumu.

Pēc šī ST sprieduma Saeimā tika izveidota darba grupa ārpuslaulības dzīvojošo pāru aizsardzības mehānisma izstrādei.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu