Vēl diskutēs, vai likumā noteikt bērnu tiesības uz dzimuma, orientācijas un reliģiskās piederības identitāti (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Saeima šodien lēma neatbalstīt iepriekš parlamenta Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā atbalstītu priekšlikumu, kas paredzēja Bērnu tiesību aizsardzības likumā definēt bērnu tiesības uz dzimuma, seksuālās orientācijas un reliģiskās piederības identitāti.

Parlamentā šodien otrajā lasījumā izskata grozījumus Bērnu tiesību aizsardzības likumā, kura 8.pants nosaka, ka bērnam ir tiesības uz savas identitātes saglabāšanu.

Komisijā iepriekš tika atbalstīts priekšlikums, kas paredz likumu papildināt ar normu, kas paredz, ka bērnam ir tiesības uz savas identitātes, ar to domājot dzimuma, seksuālās orientācijas, tautības, reliģiskās piederības un ticības, kultūras identitātes un individualitātes, saglabāšanu.

Par šo priekšlikumu sākās debates, kurās tika uzsvērts, ka šādas definīcijas pieņemšanu paredz Apvienoto Nāciju organizācijas (ANO) konvencija par bērnu tiesībām.

Opozicionārs Māris Kučinskis (ZSS) aicināja noraidīt minēto priekšlikumu, un piedāvāja ļaut komisijai uz trešo lasījumu vēlreiz izdiskutēt šo jautājumu un saprast, kā to formulēt. Turpretī atbalstu minētajam priekšlikumam pauda Jaunās konservatīvās partijas deputāte Dagmāra Beitnere-Le Galla, sakot, ka priekšlikums ir pietiekami korekti formulēts.

Savukārt viņas partijas biedre Evita Zālīte-Grosa akcentēja, ka noraidot šo priekšlikumu, tas nemaina identitātes skaidrojumu uz bērnu tiesību konvencijas normu piemērošanu. Viņa teica, ka Latvija ir pievienojusies šai ANO konvencijai, tāpēc šo normu interpretācija aizvien paliks spēkā.

Kučinskis arī aicināja noraidīt deputātes Jūlijas Stepaņenko priekšlikumu, kas paredzēja papildināt likumu ar normu, ka bērnam aizliegts demonstrēt, pārdot, dāvināt, izīrēt un propagandēt interneta resursus, kurās propagandēta cietsirdīga uzvedība, vardarbība, erotika, pornogrāfija, kas rada draudus bērna garīgajai attīstībai, vai bērna bioloģiskā dzimuma identitātei.

Tikmēr deputāts Igors Pimenovs (S) vaicāja Stepaņenko, vai šī norma aizliegs stāstīt bērniem par homoseksuālām un transseksuālām personām. Deputāte atbildēja, ka jā, piebilstot, ka bērni jāaizsargā no dzimumu identitāti ietekmējošām filmām un attēliem.

Tomēr "Saskaņas" deputāts vēlējās uzzināt, vai ar likumu būs aizliegts bērniem stāstīt, ka sabiedrībā ir arī šādas personas. Deputāts Andrejs Judins (JV) skaidroja, ka tā sanāks, jo pieņemot šādu normu, būs aizliegts izplatīt informāciju, kas apdraud bērna bioloģiskā dzimuma identitāti.

Balsojumā deputāti noraidīja Stepaņenko priekšlikumu.

Parlamentārieši vēl turpina izskatīt grozījumus Bērnu tiesību aizsardzības likumā, kas paredz par vienu no vardarbības veidiem noteikt bērna pamešanu novārtā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu