Rīgā uzstāda vairāk nekā 1000 bioatkritumu konteinerus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Rīgā līdz šim ir uzstādīti 1143 bioloģiski noārdāmo atkritumu konteineri, informē pilsētas dome.

Visaktīvākie bioatkritumu šķirotāji ir Ziemeļu rajona un Vidzemes priekšpilsētas iedzīvotāji, kuri pašlaik izmanto 448 biokonteinerus.

"Bioloģisko noārdāmo atkritumu šķirošana Rīgā ir brīvprātīga, un pirms gada galvaspilsētā bija uzstādīti tikai 154 biokonteineri.

Prieks, ka arvien vairāk rīdzinieku apzinās, ka mūsdienās vairs nepietiek tikai ar iepakojuma šķirošanu, un ir gatavi šķirot bioloģiskos atkritumus arī pilsētā,"

norāda Rīgas domes deputāte, Atkritumu samazināšanas un šķirošanas darba grupas vadītāja Mairita Lūse (PP).

Viņa skaidroja, ka no sadzīves atkritumiem gandrīz puse ir bioloģiski noārdāmi, tāpēc šķirot tos atsevišķi ir ne tikai loģiski un ilgtspējīgi, bet arī ekonomiski izdevīgi.

"Lai panāktu ekonomisko izdevīgumu, bioatkritumu izvešana Rīgā ir lētāka nekā sadzīves atkritumu izvešana. Biokonteiners samazina sadzīves atkritumu daudzumu un to izvešanas biežumu, tādējādi samazinot arī izmaksas par atkritumu apsaimniekošanu kopumā," uzsvēra deputāte.

Atšķirībā no citiem atkritumu veidiem, bioloģiskie noārdāmie atkritumi sadalās, izdalot gāzi, ko var izmantot siltuma un elektrības ražošanai. Rīgā un Pierīgā savāktos bioloģiskos atkritumus nogādā poligonā "Getliņi".

"Mūsu poligonā jaunajā bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādes kompleksā šie atkritumi tiek pārstrādāti biogāzē un tehniskajā kompostā, kas ļauj samazināt atkritumu daudzumu, kas jāapglabā atkritumu kalnā," pauda SIA "Getliņi Eko" valdes priekšsēdētājs Imants Stirāns.

Viņš arī uzsvēra, ka bioloģiskos atkritumus nepieciešams šķirot kvalitatīvi un pareizi,

jo tikai tad varēs nodrošināt pilnvērtīgu un plašu tehniskā komposta izmantošanu tautsaimniecībā, nodrošinot ilgtspējīgu atkritumu apsaimniekošanu Rīgā un Pierīgā.

Atbalstot iedzīvotāju centienus šķirot bioloģiski noārdāmos atkritumus, Rīgas pašvaldība meklē risinājumus, kā sniegt iespēju biokonteinerā ievietot atkritumus arī papīra un bio plastmasas maisiņos. Lai to realizētu, ir jāveicina šādu maisiņu pieejamība iedzīvotājiem un jāveic aprēķini, kā vākšana maisiņos izmainīs atkritumu apsaimniekošanas izmaksas, norādīja pašvaldībā.

Lai veicinātu iedzīvotāju informētību par pareizu bio atkritumu šķirošanu, Rīgas pašvaldība atbalsta "Zero Waste Latvija" un atkritumu apsaimniekotāju kampaņu "Šķiro bio arī Rīgā!", plašāk iepazīstinot ar bioloģiski noārdāmo atkritumu šķirošanas iespējām pilsētā.

Ja iedzīvotāji vēlas, lai pie mājas varētu šķirot bioloģiski noārdāmos atkritumus, ar šo prasību jāvēršas pie sava namu apsaimniekotāja, kurš sadarbībā ar atkritumu apsaimniekotāju uzstādīs bio konteineru. Privātmāju īpašniekiem jāsazinās ar savas zonas atkritumu apsaimniekotāju. Jautājumu gadījumā var sazināties arī ar Rīgas domes Mājokļu un vides departamentu.

Domē norāda, ka atkritumu efektīvāka apsaimniekošana ir pirmais solis ceļā uz aprites ekonomiku, kur lielākā daļa produkti un materiāli tiek pārstrādāti vai izmantoti atkārtoti. Latvijā Rīgai ir nozīmīga loma, lai sekmētu Eiropas Savienības mērķu izpildi atkritumu šķirošanā un pārstrādē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu