Pētījums: Amerikā jāšana ir bīstamāka par slēpošanu un braukšanu ar motociklu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Jātnieks uz zirga
Jātnieks uz zirga Foto: Pixabay

Daudziem cilvēkiem pasaulē jāšana ar zirgu ir iecienīta nodarbe, tomēr jāņem vērā, ka tā ir arī nenovērtēti bīstama.

Jaunā pētījumā, kurā apkopoti desmit gadus ilgi vākti dati no ASV Nacionālās traumu datubāzes, parādīts, cik daudzi cilvēki slimnīcā ar dažādām traumām nonākuši pēc tam, kad nokrituši no zirga.

Tātad, ja tu domā, ka slēpošana vai braukšana ar motociklu nav tā riska vērti un drošāk būs nodarboties ar jāšanas sportu, tad tu maldies. Slimnīcā daudz vairāk cilvēku nonākuši pēc nokrišanas no zirga nekā no slēpēm vai motocikla.

Pētnieku mērķis nav atturēt tevi no jāšanas vai kaut kādā veidā kaitēt zirgu audzētājiem, bet gan izglītot sabiedrību un vēstīt par riskiem, kas pastāv jāšanas sportā. Jājot ar zirgu, lietot ķiveri un citus drošības līdzekļus ir tikpat svarīgi kā braucot ar motociklu vai slēpojot.

Šis nav pirmais pētījums, kurā analizētas dažādās traumas, kuras gūtas, jājot ar zirgu. Tiesa, iepriekš apskatīti tikai atsevišķi ASV reģioni, un nav sniegta informācija par visu valsti kopumā.

Nav zināms, kāpēc amerikāņi, jājot ar zirgu, bieži aizmirst par ķiveri un drošības vesti. Iespējams, tas ir Holivudas iespaids, jo filmās taču kārtīgam un drosmīgam jātniekam galvā ir vien platmale.

Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā “Trauma Surgery & Acute Care Open”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu