Madonas slimnīcai uzdots izveidot Covid-19 nodaļu, bet iestāde to nevar izdarīt

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Sintija Zandersone/LETA

Valsts operatīvā medicīniskā komisija paziņojusi, ka Madonas slimnīcā ar 20.oktobrī jāuzsāk Covid-19 pacientu uzņemšana, nodrošinot 17 gultasvietas, lai gan slimnīcas vadība norāda, ka viņi to nevar izpildīt, šodien vēsta "ReTV".

"Mūsu slimnīca ir celta deviņdesmitajos gados. Mēs nevaram nodrošināt gan pacientiem, gan ārstiem drošo plūsmu. Vēl viena ķibele mums ir notikusi, mums ir vienkārši izgājis no ierindas viens lifts. Ir apdraudēta gan neatliekamās, gan arī ambulatorās palīdzības sniegšana, jo mēs šīs pacientu plūsmas vienkārši nevaram nodalīt," "ReTV" pastāstīja Madonas slimnīcas valdes priekšsēdētāja Līga Šerna.

Kā norādīja slimnīcā uzrunātie - tā nav brīva no Covid-19, jo arī šobrīd ir gadījumi, kad pēc pacientam veiktā testa, kas sākotnēji ir negatīvs, vēlāk atkārtotais tests uzrāda pretējo.

"Mēs jau esam saskārušies ar Covid-19 pacientu, kurš mums ir jāizolē, jānodrošina, ka viņam ir atsevišķa palāta un jāpieiet pie viņa kā pie Covid-19 slimnieka, neskatoties uz to, ka pamatslimība viņam ir cita. Tāpat slimo arī personāls," norādīja slimnīcas valdes locekle, medicīniskā direktore Astrīda Svilāne.

Slimnīca esot nodrošināta ar skābekļa ligzdām palātās un ventilējamajiem aparātiem, taču bažas rada fakts, ka, pieaugot stacionēto skaitam ar smagu slimības gaitu, to var nepietikt un tad sāktos pacientu šķirošana.

"Šķirošana ir ļoti sarežģīta lieta, un tā ir tāda arī sirdsapziņas lieta, tā ir tāda arī morāles lieta. Grūti teikt, ja tas ir kara apstākļos, tā ir viena lieta, bet, tā kā mēs pašreiz dzīvojam normālos miera apstākļos, tad šī šķirošana ir ļoti sarežģīta," norādīja Svilāne.

Slimnīcas vadība stāstījusi, ka vislielāko sašutumu esot izraisījis fakts, ka ar Nacionālo veselības dienestu un Veselības ministriju ir bijusi vienošanās Madonas slimnīcā uzņemt tikai terapeitiskā profila pacientus arī no apkārtējiem reģioniem, tādējādi sniedzot atbalstu, jo Covid-19 nodaļu slimnīcā izveidot nav iespējams.

"15.oktobrī, tā bija ceturtdiena, dienas vidū notika Valsts operatīvās medicīniskās komisijas (VOMK) sēde. Tad mēs vakarā saņēmām ziņu, ne saņēmām, bet paši izlasījām presē, ka tāds VOMK lēmums ir bijis, bet pašas slimnīcas šo lēmumu, protokolu saņēma piektdien vēlu vakarā. Respektīvi tad, kad slimnīcās vairs nebija ne administrācijas, nekas. Mēs tomēr sagaidītu, ka VOMK lēmumi atnāk arī savlaicīgi līdz mums, nevis vispirms tiek informēta prese. Lēmums ir pieņemts, un ar mums netika runāts," stāstīja Šerna.

Pašlaik Madonas slimnīca uzrakstījusi atkārtotu vēstuli, lūdzot izvērtēt situāciju, kas neļauj nodrošināt drošu Covid-19 slimnieku ārstēšanu.

Jau ziņots, ka šodien Veselības ministrijas (VM) valsts sekretāre Indra Dreika valdības sēdē paziņoja, ka no rītdienas, 20.oktobra, Covid-19 pacientus uzņems slimnīcās Kuldīgā, Cēsīs, Alūksnē, Madonā, Krāslavā un Preiļos.

Patlaban VM organizē sarunas, lai jau tuvākajās dienās Covid-19 pacientus uzņemtu arī Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā, Rīgas 1.slimnīcā, Ogres rajona slimnīcā, Siguldas slimnīcā un Jūrmalas slimnīcā.

Dreika stāstīja, ka šodien Covid-19 pacientiem ir atvēlētas 1286 gultas. Sliktākā prognoze liecina, ka 1500 gultas Covid-19 pacientiem būs nepieciešamas jau 23.oktobrī, labākā prognoze liecina, ka šīs gultas būs aizpildītas 27.oktobrī.

Kā vēstīts, Daugavpils reģionālajā slimnīcā ārstēto Covid-19 pacientu skaits tuvojas spēju limitam - ir aizņemtas vismaz 190 gultas, bet slimnīca redz iespējas izveidot ne vairāk par 260 gultām, intervijā "Latvijas Avīzei" pastāstījis slimnīcas vadītājs Grigorijs Semjonovs.

Līdz šim Covid-19 pacientiem bijis plānots atvēlēt 213 gultas, un jau tagad sasniegts 190 gultu aizpildījums. "Visu laiku domājam par rezervēm, problēmas sāk skart arī lielo slimnīcu. Tās 12 stāvos mums kopā ir 450 gultas, Covid-19 slimniekiem, nodrošinot atsevišķu izolētu ieeju, līdz šim bija atvēlētas 15 gultas. Taču tagad šo skaitli lielajā ēkā jau esam palielinājuši līdz 32 gultām, jo pēdējās nedēļas laikā dienā vidēji iestājas 30 jauni pacienti, un viss ātri aizpildās," stāstījis Semjonovs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu