VIDEO ⟩ Mājsēde līdz 15.novembrim: noteikti īpaši stingri ierobežojumi (173)

Foto: Valsts kanceleja
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
  • Aizliegti visi publiskie pasākumi, tostarp mītiņi
  • Aizliegts pārvietoties no plkst. 20.00 līdz 5.00
  • Skolēnu brīvlaiks pagarināts līdz 29.oktobrim
  • Ēdienu varēs izsniegt tikai līdzņemšanai
  • Pirmās nepieciešamības veikali strādās līdz plkst. 19.00

Valdība trešdien ārkārtas Ministru kabineta sēdē noteica īpaši stingrus noteikumus Covid-19 izplatības ierobežošanai jeb stingro "lokdaunu" no ceturtdienas, 21.oktobra, līdz 15.novembrim. 

No plkst.20 līdz rītam pamest dzīvesvietu varēs tikai pamatotas nepieciešamības gadījumos

No ceturtdienas, 21.oktobra, līdz 15.novembrim dzīvesvietu nakts laikā varēs pamest tikai pamatotas nepieciešamības gadījumos.

Grozījumi rīkojumā Nr. 720 "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu" paredz, ka jebkurai personai būs aizliegums naktī no plkst.20 līdz 5 pārvietoties, ja cilvēks nevarēs uzrādīt aizpildītu apliecinājumu un personu apliecinošu dokumentu.

Izņēmumi tiks attiecināti uz personām, kuras dodas uz darba vai dienesta vietu vai no tās, vai veic darba vai dienesta pienākumus, kuras pārvietojas, lai saņemtu psiholoģisko atbalstu, ārstniecības pakalpojumus, tai skaitā vakcinācijas pret Covid-19 infekciju, vai dzīvnieku veterinārmedicīniskajai aprūpi, vai veiktu diennakts aptiekas apmeklējumu. Tāpat naktī pārvietoties ārā drīkstēs personas, kam nepieciešama nokļūšanai līdz pasažieru pārvadājumu sniegšanas vietai lidostā, ostā, dzelzceļa stacijā vai autoostā vai no tām.

Minēto izņēmumu gadījumā būs jāaizpilda apliecinājums, kurā persona norāda savu vārdu, uzvārdu, personas kodu, dzīvesvietas adresi, dzīvesvietas vai uzturēšanās vietas atstāšanas iemeslu un laiku, darbavietas nosaukumu, adresi un darba devēja vai tās nozīmētas kontaktpersonas tālruņa numuru.

Tāpat laika posmā no plkst.20 līdz plkst.5 pakalpojumus varēs sniegt taksometri un komercpārvadājumu nodrošinātāji ar vieglo automobili.

Ar grozījumiem noteikts arī, ka ar privāto transportlīdzekli atļauts pārvietoties vienlaikus tikai vienas mājsaimniecības locekļiem vai divām personām, kuras nav vienas mājsaimniecības locekļi. Pavadot nepilngadīgu bērnu vai personu, kurai nepieciešama asistenta palīdzība, vai kurai ir objektīvas grūtības vecuma vai funkcionālo traucējumu dēļ, privātajā transportlīdzeklī atļauts pārvietoties līdz trim personām no vairākām mājsaimniecībām.

Vienlaikus iepriekš minētais ierobežojums neattiecas uz darbiniekiem, kas nodarbināti sabiedrībai kritiski svarīgās nozarēs, piemēram, ārstniecības personas, drošības un glābšanas dienestu darbinieki, aizsardzības, ārlietu un iekšlietu resora, Valsts ieņēmumu dienesta amatpersonas, kuras nodrošina iestādes darbības nepārtrauktību, Pārtikas un Veterinārā dienesta Robežkontroles departamenta inspektori, plašsaziņas līdzekļu darbinieki) un pilda darba pienākumus vienā struktūrvienībā, norīkojumā, maiņā vai citā kolektīvā, savstarpēji kontaktējoties, un izmanto vienu transportlīdzekli, lai dotos uz darba vietu un atgrieztos no tās un visas transporta līdzeklī esošās personas lieto sejas maskas.

Drīkstēs izvest mājdzīvnieku īslaicīgā pastaigā savas dzīvesvietas tuvumā

Turpmāko mēnesi mājsēdes laikā pēc plkst.20 drīkstēs vest mājdzīvnieku īslaicīgā pastaigā savas dzīvesvietas tuvumā. 

Policija aicina iedzīvotājus rast iespēju dzīvniekus izvest pastaigā līdz plkst.20, tomēr, ja nav šādas iespējas, tad pēc minētā laika drīkst vest dzīvnieku īslaicīgā pastaigā savas dzīvesvietas tuvumā.

Izvest ārā, piemēram, suni vienlaikus drīkst viens cilvēks, nevis visa ģimene.

Ja šāda nepieciešamība rodas un iedzīvotāji izturas atbildīgi, policija uz to raudzīsies ar sapratni, informēja policijā.

Skolēniem rudens brīvdienas pagarinātas līdz 29.oktobrim

Skolēniem rudens brīvdienas pagarinātas līdz 29.oktobrim. Rudens brīvdienas netiek pagarinātas skolēniem, kuri mācās sociālās korekcijas izglītības iestādē "Naukšēni" un speciālās izglītības iestādēs, kā arī mācās tālmācībā.

Auklītes varēs turpināt sniegt bērnu uzraudzības pakalpojumu, ja bērna vecāki nevar strādāt attālināti un nevar nodrošināt bērna uzraudzību.

Tāpat būs pieejami bērnudārzi tiem vecākiem, kuri nevar strādāt attālināti un nevar nodrošināt bērna uzraudzību,

 tai skaitā starptautiskās izglītības programmas apguvi atbilstošā izglītojamo vecuma grupā. Bērnudārzos ir atļauts apvienot vairākas vienas izglītības iestādes grupas, pēc iespējas nodrošinot apvienotās grupas bērnu sastāva nemainību.

No 1.novembra mācības klātienē atsāks 1. līdz 3.klašu skolēni, tai skaitā starptautiskās izglītības skolās.

Praktiskās mācības klātienē īstenojamas tikai izglītības iestādēs un klīniskās mācības jeb prakses klātienē īstenojamas ārstniecības iestādēs profesionālās izglītības programmu apguvē veselības aprūpes un veterinārmedicīnas jomā reglamentētajās profesijās un specialitātēs, tai skaitā rezidentūrā.

Ēdināšanas vietās ēdienu varēs izsniegt tikai līdzņemšanai

Ēdināšanas vietās ēdienu būs atļauts izsniegt tikai līdzņemšanai vai ar piegādi. 

Ēdienu izsniegt varēs tikai tad, ja pakalpojuma sniedzējam, kas nonāk ciešā kontaktā ar pakalpojuma saņēmēju, ir vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts, pakalpojuma saņemšanas vietā vienai personai tiek nodrošināti ne mazāk kā 15 kvadrātmetri no publiski pieejamo iekštelpu platības un tiek lietota sejas maska.

Tas neattieksies uz uzņēmumiem, ievērojot nosacījumu, ka attiecīgā ēdināšanas vieta nav publiski pieejama

un ir nodrošināts, ka personu grupu plūsmas, kurām nav ikdienas saskares, fiziski nepārklājas, pie galdiņa atrodas tikai viena persona un starp galdiņiem ir divu metru distance.

Tāpat ēdināšanas pakalpojumu sniegšanas ierobežojumi nav attiecināmi uz izglītības iestādēm, ievērojot nosacījumu, ka attiecīgā ēdināšanas vieta nav publiski pieejama un ir nodrošināts, ka personu grupu plūsmas, kurām nav ikdienas saskares, fiziski nepārklājas.

Ierobežojumi nav attiecināmi uz ēdināšanas pakalpojumu sniegšanu sporta komandu dalībniekiem to uzturēšanās vietā, ja ir nodrošināts, ka personu grupas, kurām nav ikdienas saskares, tiek nodalītas atsevišķās plūsmās, kas nepārklājas, kā arī uz ieslodzīto ēdināšanu ieslodzījuma vietās.

Savukārt starptautiskajā lidostā "Rīga" ēdināšanas pakalpojumi būs atļauti, ievērojot nosacījumu, ka attiecīgā ēdināšanas vieta atrodas lidostas termināļos un tiek nodrošināts, ka starp personām, kas sēž pie dažādiem galdiņiem, ir ne mazāk kā trīs metru distance, ja starp galdiņiem nav izveidota norobežojoša siena, un pie viena galdiņa atrodas ne vairāk kā četri apmeklētāji, kas nav vienas mājsaimniecības locekļi.

Nesniegs ar izklaidi, skaistumkopšanu un fiziskajām aktivitātēm saistītus pakalpojumus

Stingro ierobežojumu laikā no 21.oktobra līdz 15.novembrim būs aizliegts sniegt ar izklaidi, skaistumkopšanu un fiziskajām aktivitātēm saistītus klātienes saimnieciskos pakalpojumus.

Būs aizliegts sniegt pakalpojumus, kas saistīti ar izklaidi, azartspēlēm, derībām, atrakcijām, tostarp akvaparkos, izklaides un atrakciju centros, batutu parkos.

Tāpat būs aizliegti saimnieciskie pakalpojumi, kas saistīti ar skaistumkopšanu, labsajūtu, aktīvo atpūtu, fiziskajām aktivitātēm, sportu, tūrismu, izņemot izmitināšanu un ārvalstu ceļojumus, foto un video pakalpojumiem, izņemot fotogrāfiju izgatavošanu dokumentiem un plašsaziņas līdzekļu darba nodrošināšanai, klātienes konsultācijām, kolektīvām medībām.

Izglītības ministre Anita Muižniece (JKP) valdības sēdē rosināja no rīkojuma izslēgt atļauju sniegt izmitināšanas pakalpojumus, tomēr vairākums ministru to neatbalstīja.

Valdība vienojās par detalizētu izmitināšanas pakalpojumu regulējumu diskutēt nākamajā valdības sēdē.

Saimnieciskos pakalpojumus, kam nav noteiktas speciālās prasības, sniegs, nodrošinot vienam apmeklētājam ne mazāk kā 15 kvadrātmetrus no publiski pieejamās telpu platības.

Savukārt visi publiskie pakalpojumi tiks sniegti pilnībā attālināti.

Publiskā pakalpojuma sniegšana klātienē īslaicīgi būs pieļaujama, ja klātienes kontakts nepārsniegs 15 minūtes visā pakalpojuma saņemšanas laikā un, ja pakalpojuma sniedzējam un saņēmējam ir vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts un pakalpojums tiek sniegts pēc iepriekšēja pieraksta.

Publiskā pakalpojuma sniegšana klātienē, izņemot valsts valodas prasmes pārbaudi, ja klātienes kontakts pārsniedz 15 minūtes visā pakalpojuma saņemšanas laikā, būs pieļaujama tikai objektīvas neatliekamības gadījumā, ja to nav iespējams sniegt attālināti vai pakalpojuma sniegšana attālināti rada risku cilvēka pamattiesību nodrošināšanai, sabiedrības drošībai un pakalpojuma sniedzējam ir vakcinācijas, pārslimošanas vai testēšanas sertifikāts.

Visos bērnudārzos darbosies dežūrgrupas; auklītes drīkstēs pieskatīt bērnus

Auklītes varēs turpināt sniegt bērnu uzraudzības pakalpojumu, ja bērna vecāki nevar strādāt attālināti un nevar nodrošināt bērna uzraudzību.

Tāpat būs pieejami bērnudārzi tiem vecākiem, kuri nevar strādāt attālināti un nevar nodrošināt bērna uzraudzību, tai skaitā starptautiskās izglītības programmas apguvi atbilstošā izglītojamo vecuma grupā.

Bērnudārzos ir atļauts apvienot vairākas vienas izglītības iestādes grupas, pēc iespējas nodrošinot apvienotās grupas bērnu sastāva nemainību.

Pirmās nepieciešamības veikali strādās līdz plkst. 19.00

Klātienes saimniecisko pakalpojumu sniegšanas vietas un pirmās nepieciešamības preču tirdzniecības vietas klātienē darbu varēs sākt ne ātrāk kā plkst.6 un beigt ne vēlāk kā plkst. 19.00.

Tirdzniecības pakalpojumus klātienē šajā laikā varēs sniegt tikai veikali, kur 70% no preču sortimenta ir pārtikas preces, veikali, kur 70% no preču sortimenta ir higiēnas preces.

  • aptiekas, tai skaitā veterinārās aptiekas;
  • optikas preču veikali;
  • degvielas uzpildes stacijas;
  • dzīvnieku barības veikali;
  • preses tirdzniecības vietas;
  • grāmatnīcas;
  • telekomunikāciju preču un pakalpojumu vietas;
  • ziedu tirdzniecības vietas;
  • reģistrētas autoostas, kuras saskaņā ar normatīvajiem aktiem nodrošina biļešu tirdzniecību;
  • dzelzceļa stacijās esošās biļešu tirdzniecības kases, kurās tiek pārdotas biļetes tikai uz iekšzemes dzelzceļa maršrutiem.

Vienlaikus degvielas uzpildes staciju un diennakts aptieku darba laiks, tūristu mītņu darba laiks, Covid-19 vakcinācijas punktu, kā arī sabiedriskā transporta, kravu un pasažieru pārvadājumu un ar to saistīto pakalpojumu, piegādes, avārijas un neatliekamo komunālo pakalpojumu sniegšanas laiks nebūs ierobežots.

Tirdzniecības vietā vienam apmeklētājam jānodrošina ne mazāk kā 25 kvadrātmetri no publiski pieejamās telpu platības. Savukārt tirdzniecības vietā, kur vienam apmeklētājam publiski pieejamā telpu platība ir mazāka par 25 kvadrātmetriem, vienlaikus var atrasties tikai viens apmeklētājs.

Tirgos un ielu tirdzniecības vietās ir atļauta tirdzniecība tikai ar pārtikas precēm un Ministru kabineta noteikumos par tirdzniecības veidiem, kas saskaņojami ar pašvaldību, un tirdzniecības organizēšanas kārtību minētajām precēm. Starp tām ir, piemēram, augļu koku un ogulāju stādi, dekoratīvo koku un krūmu stādmateriāli, lauksaimniecības un mājas dzīvnieki un citi produkti.

Aizliegti visi publiski pasākumi, tostarp mītiņi

Tiks aizliegti visi publiskie pasākumi, kā arī miermīlīgas pulcēšanās brīvības izpausmes, piemēram, sapulces, gājienus un piketus.

Aizliegti arī privāti pasākumi un privāta pulcēšanās, izņemot pasākumus vienas mājsaimniecības ietvaros.

Ja nepieciešams nodrošināt personas aprūpi vai ja persona mājsaimniecībā dzīvo viena, pieļaujami apmeklējumi, bet ne vairāk kā divu mājsaimniecību ietvaros. Pieļaujama arī nepilngadīgu bērnu un vecāku tikšanās, ja bērni un vecāki nav vienas mājsaimniecības locekļi, izņemot gadījumu, ja bērnam, kādam no vecākiem vai vecāku mājsaimniecības locekļiem jāievēro izolācijas, mājas karantīnas vai pašizolācijas prasības.

Nestrādās kultūrvietas, bibliotēkas un izstāžu norises vietas

Grozījumi ārkārtējās situācijas regulējumā paredz, ka nenotiks arī tādas darbības, kas saistītas ar ielu tirdzniecības organizēšanu, tai skaitā nenotiks arī gadatirgi.

Savukārt kultūrvietās varēs notikt organizēti profesionālās mākslas kolektīvu mēģinājumi, ierakstu, izrāžu un koncertu sagatavošana no plkst.6 līdz plkst.19.

Sabiedriskā transporta ietilpība varēs būt tikai 50%

Pasažieru skaits pilsētas un piepilsētas transportā nedrīkstēs pārsniegt 50% no transporta ietilpības.

Sabiedriskā transporta pārvadātājiem ar rīkojumu būs uzdots organizēt iekāpšanu un izkāpšanu tā, lai pasažieru skaits pilsētas un piepilsētas transportlīdzeklī nepārsniedz 50% no tā ietilpības, bet, ja transportlīdzeklī tā specifikas dēļ nav iespējams kontrolēt pasažieru iekāpšanu un izkāpšanu, tiks marķētas sēdvietas, nodrošinot distancēšanās prasību ievērošanu.

Tāpat transporta pārvadātājiem tiks uzdots nodrošināt pastāvīgu dabisko vēdināšanu transportlīdzeklī.

Vienlaikus sabiedriskā transporta darbības laiks mājsēdes laikā netiks ierobežots,

lai primāri nodrošinātu iedzīvotāju, nokļūšanu uz darbu vai dienesta vietu un atpakaļ, kā arī darba pienākumu veikšanu.

Pašvaldības un sabiedriskā transporta pakalpojuma sniedzēji, kuri saņem dotācijas no pašvaldībām, stingro ierobežojumu laikā nepiemēros braukšanas maksas atvieglojumus.

Vienlaikus valstspilsētām saglabāta iespēja organizēt sabiedriskā transporta pakalpojumus daļēji drošajā režīmā bez salona ietilpības ierobežojuma.

Komentāri (173)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu