Pašvaldības aicina atrisināt vairākas nepilnības, lai noritētu veiksmīga senioru vakcinācija (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Lai veiksmīgi noritētu senioru vakcinācija, tādējādi palielinot pret Covid-19 potēto iedzīvotāju īpatsvaru, ir jāatrisina vairākas nepilnības, tostarp jautājumu par personas datu apstrādi, ceturtdien, tiekoties ar veselības ministru Danielu Pavļutu (AP) un Nacionālā veselības dienesta (NVD) Vakcinācijas projekta nodaļas vadītāju Evu Juhņēviču, atzina pašvaldību vadītāji.

Uzklausot ministra aicinājumu katrā pašvaldībā noteikt konkrētu kontaktpersonu, kuras uzdevums būs sazināties ar pašvaldības teritorijā praktizējošiem ģimenes ārstiem, lai apzinātu viņu kapacitāti vakcinācijas aptveres veicināšanā, pašvaldību vadītāji minēja vairākus šķēršļus, kas kavē ģimenes ārstus veikt savu pienākumu, aģentūra LETA uzzināja Latvijas Pašvaldību savienībā (LPS). Viens no tiem ir senioru nesasniedzamība, proti, ģimenes ārstiem nav pieejama kontaktinformācija par visiem praksē reģistrētajiem senioriem, kā rezultātā nav iespējams viņus uzrunāt un aicināt uz vakcināciju.

Cits šķērslis ir ģimenes ārstu lielā noslodze, ņemot vērā, ka ir jāvakcinē arī citu vecuma grupu pacienti un jāsniedz palīdzība saistībā ar citām saslimšanām. Pašvaldību pārstāvji vērsa uzmanību, ka daļai iedzīvotāju pat nav sava ģimenes ārsta, jo ir grūtības pie tā reģistrēties, ņemot vērā ģimenes ārstu prakšu lielumu.

Vērtējot ierosinājumu piesaistīt papildu cilvēkresursus, kas varētu piedalīties nevakcinēto senioru apzināšanā, pašvaldību vadītāji atzina, ka šis risinājums ne visos gadījumos varētu būt efektīvs, ņemot vērā, ka ir daļa iedzīvotāju, kuri kategoriski iestājas pret vakcināciju un viņus pārliecināt varētu tikai pats ģimenes ārsts kā pacienta uzticības persona.

Vienlaikus vietējie politiķi uzsvēra, ka patlaban efektīvākais veids, kā palielināt vakcinācijas aptveri, ir tieši katra cilvēka individuāla uzrunāšana, jo kampaņas nav devušas cerēto rezultātu. LPS uzsvēra, ka pašvaldības ir gatavas iesaistīties efektīvos pasākumos, lai palielinātu valstī vakcinēto iedzīvotāju skaitu.

Lai pašvaldības varētu sniegt atbalstu senioru vakcinācijas aptveres palielināšanā, nepieciešams atrisināt jautājumu par personas datu nodošanu, lai resursi tiktu izmantoti lietderīgi, mērķtiecīgi uzrunājot nevakcinētos seniorus. Tāpat nepieciešams papildus sagatavot speciālistus, kuri iesaistās senioru uzrunāšanā, nodrošinot visu nepieciešamo informāciju un atbildes uz iedzīvotāju jautājumiem. Politiķi vairākkārt uzsvēra, ka iedzīvotāji jāuzrunā valodā, ko viņi vislabāk saprot, tādēļ nepieciešams sagatavot informāciju arī citās valodās.

Savukārt Veselības ministrija un NVD no savas puses pauda apņēmību pašvaldību deleģētajām kontaktpersonām, kas iesaistīsies senioru apzināšanā un vakcinācijas organizēšanā, nosūtīt visu nepieciešamo informāciju par situāciju ar nevakcinētajiem senioriem katrā ģimenes ārsta praksē, kā arī organizēt tikšanos, lai pārrunātu jau konkrētus jautājumus.

Pavļuts, komentējot tikšanos ar pašvaldībām, mikroblogošanas vietnē "Twitter" raksta, ka šodien ir saņemta virkne atbilžu no uzrunātajām pašvaldībām. Vietvaras esot gatavas iesaistīties, un ģimenes ārstiem ar senioru apzvanīšanu palīdzēs sociālo dienestu darbinieki, pārvalžu vadītāji, kultūras darbinieki un citi.

Kā ziņots, pašlaik Latvijā vakcināciju pret Covid-19 ir pabeigusi nedaudz vairāk kā puse no visiem valsts iedzīvotājiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu