Aizkraukles novadā lēmējvaras atlagojumam nepieciešami divreiz mazāk līdzekļu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Aizkraukles novada domes priekšsēdētājs Leons Līdums piedalās Latvijas Pašvaldību savienības Novadu dienā Aizkrauklē, kurā diskutē par izglītības sistēmu Latvijā.
Aizkraukles novada domes priekšsēdētājs Leons Līdums piedalās Latvijas Pašvaldību savienības Novadu dienā Aizkrauklē, kurā diskutē par izglītības sistēmu Latvijā. Foto: Zane Bitere/LETA

Apvienotajā Aizkraukles novadā lēmējvaras atalgojums pēc administratīvi teritoriālās reformas prasa divreiz mazāk līdzekļu nekā līdzšinējās sešās pašvaldībās, piektdien Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) rīkotajā diskusijā atzina novada domes priekšsēdētājs Leons Līdums (Vidzemes partija, LA).

Viņš stāstīja, ka līdz pašvaldību reformai, kuras rezultātā vienā novadā apvienoti Aizkraukles, Kokneses, Skrīveru, Pļaviņu, Jaunjelgavas un Neretas novadi, kopā šajās domēs bijuši seši domes priekšsēdētāji, četri vietnieki un 78 deputāti. Tagad, apvienotajā novadā, priekšsēdētājs ir viens, vietnieku skaits sarucis uz pusi, bet deputāti ir tikai 19.

Līdz šim visas lēmējvaras atalgojumam gadā sešos novados bijuši nepieciešami 456 121 eiro, bet tagad šī summa samazinājusies līdz 212 926 eiro.

"Šī ir vienīgā izdevumu pozīcija, ko mēs pašlaik varam izskaitļot, visus pārējos skaitlisko ieguvumus mēs tikai nojaušam," komentēja Līdums.

Viņš stāstīja, ka līdzšinējās pašvaldībās ir bijuši dažādi pabalstu apmēri, un par daļu pabalstu jaunajā novadā domes deputāti jau ir vienojušies, taču darbs turpinās.

Lēmumi būs jāpieņem arī saistībā ar izglītības iestādēm novadā. Līdums uzsvēra, ka domes mērķis nav par katru cenu kaut ko samazināt, ja iestāde var strādāt kvalitatīvi. Vienlaikus viņš norādīja, ka "visiem mums vajadzēs sadziedēt apvienošanās brūces", un tad varēs pieņemt lēmumus arī šajā jomā.

Jau ziņots, ka VARAM kampaņas "Kopā mēs varam vairāk!" laikā rīko diskusiju ciklu par pašvaldību reformas pirmajām simts dienām. Diskusiju mērķis ir dalīties ar secinājumiem par reformas ieviešanu, pozitīvajiem piemēriem un lielākajiem izaicinājumiem.

Diskusijās piedalās pašvaldību deputāti, VARAM pārstāvji, uzņēmēju un nevalstisko organizāciju pārstāvji, lai spriestu par to, kā notiek pārmaiņu ieviešana, tostarp, kas jau ir izdarīts, kādi ir izaicinājumi reformas ieviešanā, kā ar tiem pašvaldības tiek galā, kāda ir labā prakse sadarbībā starp pašvaldību, uzņēmējiem, iedzīvotājiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu