Alī Hāmenēji aicina valstis atteikties no attiecību normalizēšanas ar Izraēlu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Alī Hāmenējī
Alī Hāmenējī Foto: /AP

Irānas augstais līderis ajatolla Alī Hāmenēji svētdien mudināja musulmaņu valstis, kas normalizējušas attiecības ar Izraēlu, no šī soļa atteikties.

"Dažas valdības diemžēl ir pieļāvušas kļūdas - tās pieļāvušas lielas kļūdas un ir grēkojušas, normalizējot [attiecības] ar uzurpatoru un apspiedēju cionistu režīmu," sacīja Hāmenēji, šādi izsakoties par Izraēlu.

"Tas ir darbs pret islāmisko vienotību, tām ir jāatgriežas no šī ceļa un jāatlīdzina par šo lielo kļūdu," mudināja līderis.

Irāna kopš 1979.gada Islāma revolūcijas sevi pozicionē kā palestīniešu lietas lielāko aizstāvi.

Līdz pagājušajam gadam divas vienīgās arābu valstis, kas bija normalizējušas attiecības ar Izraēlu, bija Ēģipte un Jordānija.

2020.gadā par apņemšanos normalizēt attiecības pavēstīja Apvienotie Arābu Emirāti, Bahreina, Sudāna un Maroka. Izraēlas un arābu valstu izlīgumu par vienu no ārpolitikas prioritātēm bija noteikusi iepriekšējā ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija.

"Ja tiks panākta musulmaņu vienotība, palestīniešu jautājums pavisam noteikti tiks atrisināts vislabākajā veidā," sacīja Hāmenēji.

Vēl maijā Hāmenēji sacīja, ka Izraēla ir "teroristu bāze, nevis valsts".

Irāna un Izraēla pēdējā laikā viena otrai velta asus izteicienus, paralēli tam aktivizējušies centieni panākt Irānas un pasaules lielvaru kodolpakta atjaunošanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu