Polijas premjers: ES tur ieroci pie Polijas galvas (14)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis pārmetis Eiropas Savienībai (ES), ka tā tur ieroci pie Polijas galvas, pieprasot atcelt tieslietu reformas.

Polijas un Briseles starpā valda lielas domstarpības par vairākām Varšavas īstenotām tieslietu reformām, kas ES skatījumā apdraud demokrātiskās brīvības. Varšava savukārt apgalvo, ka tās nepieciešamas korupcijas izskaušanai.

Moraveckis pirmdien publicētā intervijā "Financial Times" aicināja Briseli atteikties no nodoma lūgt Eiropas Savienības Tiesu (EST) sodīt Poliju par šo reformu veikšanu.

"Tā būtu gudrākā lieta, ko viņi varētu izdarīt. Tāpēc, ka tad mēs nerunātu viens ar otru ar ieroci pie galvas," sacīja Moraveckis.

Jautāts, vai Polija varētu reaģēt ar veto uzlikšanu ES lēmumiem, premjers sacīja: "Kas notiks, ja Eiropas Komisija sāks trešo pasaules karu? Ja viņi sāks trešo pasaules karu, mēs aizstāvēsim savas tiesības ar ieročiem, kas ir mūsu rīcībā."

Polijas Konstitucionālais tribunāls šomēnes atzina, ka daži Eiropas Savienības līguma panti nav savienojami ar Polijas konstitūciju.

Tiesas spriedums raisīja bažas, ka Polija varētu pamest ES.

Domstarpības saasinājās ES samitā pagājušajā nedēļā, kad Moraveckis izteicās, ka Polija ir gatava dialogam, bet nepakļausies spiedienam vai šantāžai.

Vairāki ES līderi samitā pauda viedokli, ka Briselei nevajadzētu piešķirt Polijai 36 miljardus eiro ekonomikas atveseļošanai no pandēmijas, kamēr šīs domstarpības nebūs atrisinātas.

Domstarpību centrā ir jaunā tiesnešu disciplinārā palāta, ko EST atzinusi par nelikumīgu. Polija ir solījusi to slēgt, bet vēl nav to izdarījusi.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu