Valainis: Politiķiem jātur solījums un jāpalielina mediķiem atalgojums par 10% (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Politiķiem nepieciešams turēt doto vārdu un 2022.gadā nodrošināt mediķiem apsolīto atalgojuma pieaugumu par 10%, šodien Saeimas debatēs par nākamā gada valsts budžetu Zaļo un zemnieku savienības frakcijas vārdā sacīja deputāts Viktors Valainis (ZZS).

Politiķis norādīja, ka 2022.gads būs grūts, ņemot vērā arī siltuma tarifa pieaugumu par 40% un grūtības, kādas sagaida uzņēmējus. Nākamajā gadā inflācija ir paredzēta 4%, kas ir ārkārtīgi daudz situācijā, ka jau pašlaik trešdaļa iedzīvotāju saskaras ar problēmām nepieciešamo izdevumu segšanai, norādīja deputāts.

Parlamentārietis aicināja sociālo iemaksu reformu, kas stājās spēkā šogad 1.jūlijā, pārcelt vismaz uz 2023.gada beigām. Valainis uzskata, ka šī reforma negatīvi skars mazo algu saņēmējus un mazo biznesu, tāpēc viņš aicina valdību "labot kļūdu" un nepieļaut to, ka "reformas rezultātā ēnu ekonomikas dēļ valsts zaudētu simtiem miljonu eiro". Politiķis aicināja krīzes laikā sniegt palīdzīgu roku mazajam biznesam, nevis tā galvu "stumt zem ūdens".

Valainis apgalvoja, ka Lietuvā ar nodokļu atvieglojumiem tiek sniegts atbalsts Covid-19 dēļ cietušajām nozarēm, kamēr Latvijai šādu atbalstu saņemot krietni ierobežotāks loks - grāmatu un periodisko izdevumu jomas.

ZZS deputāts akcentēja, ka nepieciešami ilgtermiņa risinājumi mazākaizsargāto senioru atbalstīšanai, jo viņi jau pašlaik domā, kurus no saviem izdevumiem segt, jo visam nauda nepietiek. Politiķis rosināja sākt mazo pensiju indeksāciju divreiz gadā.

Valainis negatīvi novērtēja to, ka budžetā paredzēta sistēma, ka cilvēkiem, kuriem bērnu nav, līdzekļi pieaugs vairāk, nekā ģimenēm ar bērniem. Politiķis tāpat vērsa uzmanību, ka 2022.gadā pašvaldībām būs īpaši grūti, ņemot vērā arī pieaugušo pieprasījumu pēc pabalstiem.

Valainis kritizēja neatbilstošās reformas, kas veiktas attiecībā uz pašvaldībām un augstākās izglītības jomā, kā arī to, ka tranzītbizness atrodas "graujošā situācijā". Viņš arī vaicāja, cik atbilstošs ir paredzētais valsts politisko amatpersonu atalgojuma pieaugums no 2023.gada.

Deputāts arī rosināja pensiju otrā līmeņa ieguldījumus pakāpeniski novirzīt no investīcijām ārvalstīs uz šo līdzekļu ieguldīšanu Latvijā.

Politiķis vērsa uzmanību, ka Lielbritānijā jau pašlaik iedzīvotājus aicinot uz trešo Covid-19 vakcīnu, tāpēc ir jautājums, ko mēs gaidām.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu