Pētījums: Covid-19 sazvērestības teoriju vērpējiem ir lielāka iespēja saķert vīrusu (48)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Šļirce ar zaļu vielu tajā
Šļirce ar zaļu vielu tajā Foto: Wikimedia Commons

Jau kopš paša pandēmijas sākuma sazvērestību teorijas, kas saistītas ar Covid-19, ir izpletušās meža ugunsgrēka ātrumā, informācijas telpu piesārņojot ar iespaidīgu daudzumu dezinformācijas par vīrusu un vakcīnām.

Jaunā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Psychological Medicine”, zinātnieki uzsvēruši briesmas, ko sazvērestību teoriju piekritējiem var radīt pašu maldīgie uzskati. Proti, ticība sazvērestību teorijām potenciāli cilvēku var pakļaut lielākam saslimšanas ar Covid-19 riskam un citām negatīvām blakusparādībām.

“Pat ja attiecīgā sazvērestību teorija no loģikas un zinātnes viedokļa ir pilnīgi absurda, tomēr šķiet patiesa tās piekritējam, tai ir ļoti liels iespaids uz piekritēja attieksmi, emocijām un rīcību,” rakstīts pētījumā.

Šis fenomens – sazvērestību teoriju lielā nozīme to piekritēju dzīvē – ir parādīts arī citos pētījumos, kur redzama arī šo teoriju ietekme uz cilvēku domāšanu un rīcību.

Saikne parādās arī šīs pandēmijas laikā. Pētnieki ir parādījuši, ka Covid-19 sazvērestību teorijas ir cieši saistītas ar attieksmi un rīcību, kas var tiešā veidā kompromitēt sabiedrības veselību. Piemēram, atteikšanās valkāt sejas masku, distancēties vai vakcinēties apdraud ne tikai sazvērestību vērpēju, bet arī apkārtējos.

Lai izpētītu, kā tieši Covid-19 sazvērestību teorijas ietekmē cilvēku veselību un labklājību šīs pandēmijas kontekstā, zinātnieki pētījumā izmantoja datus par 5745 Nīderlandes iedzīvotājiem, kas ir ievērojams dalībnieku daudzums, lai varētu gūt noteiktus secinājumus.

Pandēmijas sākumā (2020. gada aprīlī) kohortai tika uzdoti vairāki jautājumi, lai noskaidrotu, cik ļoti tie tic ar Covid-19 saistītām sazvērestību teorijām, kuru skaitā bija uzskats, ka Covid-19 ir zinātnieku radīts bioloģiskais ierocis, ar kura palīdzību atņemt tautai tiesības vai arī slēpt globālās ekonomiskās problēmas.

Dažus mēnešus vēlāk tā pati cilvēku grupa tika aptaujāta vēlreiz par to, vai viņi kādreiz ir veikuši Covid-19 testu, vai tas bijis pozitīvs/negatīvs un vai viņi kādreiz ir pārkāpuši Covid-19 pandēmijas ierobežojumus.

Rezultāti parādīja, ka ticība Covid-19 sazvērestību teorijām bija saistīta ar mazāku vēlmi nodot Covid-19 testus. Pētnieki tieši to arī gaidīja, jo cilvēks, kas vīrusam netic, jūtas mazāk apdraudēts, vēstīts zinātnes vietnē "Science Alert".

Pētījuma rezultāti arī parādīja, ka sazvērestību teorētiķi – ja tomēr nodevuši Covid-19 testu – biežāk izrādījušies Covid-19 pozitīvi nekā tie cilvēki, kuri sazvērestību teorijām netic. Tas atkal nozīmē to, ka sazvērestību teorētiķi savu uzskatu dēļ ir lielāka inficēšanās riska priekšā.

Pandēmijas noliedzēji mājsēdes laikā arī biežāk tiecas pārkāpt noteikumus un uzņemt viesus vai doties pie tiem paši, palielinot inficēšanās iespējas risku. Pastāv arī lielāka iespēja, ka sazvērestību teorētiķi pandēmijas laikā zaudē darbu un savu uzskatu dēļ piedzīvo sabiedrības atraidījumu.

Pētnieki gan atzīst, ka viņu darbs nepierāda cēloņsakarību, bet gan parāda saikni. Jāņem vērā arī tas, ka par spīti lielajām pētījuma dalībnieku skaitam tas parāda tikai īsu laika sprīdi vienas valsts iedzīvotāju vidū, tāpēc rezultātus nebūtu pareizi uzreiz vispārināt.

Lai nu kā, ir skaidrs, ka pārlieku dedzīga ticība sazvērestību teorijām indivīdam var sagādāt visai negatīvas sekas.

Komentāri (48)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu