Sudānas hunta atbrīvo apcietināto premjerministru

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Sudānas premjerministrs Abdalla Hamdoks, kuru bija apcietinājusi varu pārņēmusī hunta, otrdienas vakarā tika atbrīvots un nogādāts mājās, paziņoja viņa birojs.

Hamdoks tagad atrodas "ciešā uzraudzībā", bet citi ministri un pilsoniskās sabiedrības līderi ir palikuši apcietinājumā, piebilda premjera birojs.

Sudānas armijas spēki pirmdien aizturēja vairākas augsta ranga valdības amatpersonas un Hartūmā sākās protesti pret šo dumpi. Sudānas armijas ģenerālis Abdelfatahs al Burhans uzrunā televīzijā paziņoja, ka atlaidis pagaidu valdību un izsludina ārkārtas stāvokli.

ASV otrdien apturēja palīdzību Sudānai tur notikušā puča dēļ un aicināja atjaunot civilo valdību. Arī Eiropas Savienība (ES) otrdien draudēja apturēt finanšu atbalstu Sudānai, ja armija nekavējoties neļaus pie varas atgriezties civilistu valdībai.

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs otrdien pieprasīja "nekavējoties atbrīvot" Sudānas premjerministru Hamdoku. Viņš izteica šo prasību pirms ANO Drošības padomes ārkārtas sanāksmes, kura sākās plkst.23 pēc Latvijas laika un kurā tiek apspriesta krīze Sudānā.

Pirms šīs sanāksmes Krievijas vēstnieka ANO vietnieks Dmitrijs Poļanskis sacīja, ka Drošības padomei "vajadzētu aicināt apturēt vardarbību no visām pusēm".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu