Foto Merkele formāli atbrīvota no pienākumu pildīšanas (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Vācijas kanclere Angela Merkele otrdien tika formāli atbrīvota no pienākumu pildīšanas pēc 16 amatā aizvadītiem gadiem. Taču viņa turpinās vadīt valdību līdz brīdim, kad amata zvērestu nodos viņas pēctecis, vēsta aģentūra AP.

Vācijas prezidents Franks Valters Šteinmeiers oficiālā ceremonijā pasniedza Merkelei sertifikātu, ar ko viņa atbrīvota no pienākumu pildīšanas, kā arī pateicās par valsts vadīšanu grūtos laikos. Viņš īpaši uzsvēra pēdējos četrus gadus, kuros piedzīvota Covid-19 pandēmija, "Brexit" un Donalda Trampa prezidentūra, kuras laikā ASV "interese par starptautisko kārtību un transatlantisko partnerību bija neliela vai tādas nebija vispār".

Foto: AFP / Scanpix

Pēdējās nedēļās kancleres amatā Merkele plāno pārstāvēt Vāciju G20 samitā Itālijā un ANO klimata konferencē Glāzgovā.

Pirms ceremonijas Merkele apmeklēja Vācijas Bundestāga jaunā sasaukuma pirmo sēdi.

Septembrī notikušajās Vācijas parlamenta vēlēšanās uzvarēja sociāldemokrāti (SPD), ar nelielu balsu pārsvaru pārspējot Merkeles pārstāvētos konservatīvos. Par SPD balsojuši 25,7% vāciešu, kamēr kristīgos demokrātus (CDU) un to Bavārijas māsaspartiju Kristīgi sociālo savienību (CSU) atbalstījis 24,1% vēlētāju.

Joprojām tiek meklēts Merkeles pēctecis kanclera amatā. Vācijas sociāldemokrāti, zaļie un brīvie demokrāti (FDP) panākuši provizorisku vienošanos sākt oficiālas sarunas par koalīcijas valdības veidošanu. Ja tiks panākta galīgā vienošanās, par Merkeles pēcteci kanclera amatā varētu kļūt finanšu ministrs un SPD līderis Olafs Šolcs, kurš kopš 2018.gada bijis vicekanclers un finanšu ministrs.

Trīs partijas izvirzījušas mērķi līdz decembra sākumam vienoties par jauno kancleru, taču atzinušas, ka tas būs grūts uzdevums. Koalīcijas sarunās tiek izstrādāta valdības programma nākamajiem četriem gadiem. Jo vairāk partiju koalīcijā, jo ilgāk var ievilkties sarunas. 

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu